Festival HALP. Kláštor v Moravanoch priniesol neopočúvanú hudbu v parku a v pivnici

Koncom júna sa na pôde kaštieľa v Moravanoch nad Váhom pri Piešťanoch konal prvý ročník festivalu Halp, ktorý sa zameral na klubovú undergroundovú scénu. Prvý ročník festivalu, hoci v malom, svoj účel splnil.

06.07.2023 05:00
halp Foto:
Festival Halp sa konal 23. - 25.6.2023.
debata

Mladšie generácie sa miešali so staršími, organizátori s umelcami a producentmi vystupovali na dvoch pódiách. Kamaráti a hudobní kolegovia mali cez víkend priestor zdieľať prístupy k hudbe so začínajúcou generáciou. Podujatia ako Halp sú určite cesta ako udržať undergroundovú scénu v dobrej forme.

Zatiaľ to vyzerá, že festival bude pokračovať aj o rok. Ohlas od ľudí bol veľmi pozitívny, lokalita kaštieľa je jedinečná a bola by škoda ju opäť nevyužiť. Kaštieľ a jeho chránený park sú historicky pretkané s umením na Slovensku, a je zrejmé, že v posledných rokoch prechádzajú obnovou a umeniu dávajú nový život. „Veľmi si cením podporu od majiteľa kaštieľa a smerovanie, ktoré tomuto objektu dáva,“ podotkol umelecký riaditeľ festivalu Boris Vitázek.

Prvotný impulz na zorganizovanie festivalu prišiel práve z Moravan nad Váhom. Kaštieľ totižto na túto sezónu získal od mesta Piešťany do parku pódium pre kultúrne podujatia. „Keď už niekde stojí pódium, chcelo by to okolo neho postaviť festival. Preto sa mi ozval Vladislav Višňovský – spolu so Zuzanou Sabovou na kaštieli organizujú umelecké sympóziá a výstavy, no v tomto prípade chcel Vlado potlačiť kaštieľ do hudobnej produkcie,“ ozrejmil Vitázek.

Park a pivnica

Prvý ročník sa snažili na festival dostať čo najviac prepojených mien zo slovenskej scény a line-up pripravovali trochu opatrne. – zámer bol spraviť niečo, čo nie je úplne experimentálne, ale ani nie je úplne popovoé. Zo zahraničia prišli štyria umelci, a dokopy mali 11 live vystúpení, vôbec nesúhlasím že tam boli “iba stálice” Bratislavskej scény. Počas víkendu sa v kaštieli konala výstava Artrooms Moravany na tému Ako v sne.

Park Stage bol umiestnený medzi stromami v parku pod kaštieľom. Zdobili ho dve zelené sochy v nadľudskej veľkosti. Na ňom sa odohrávala hlavne live produkcia. V parku zneli skôr ambientné sety, pri ktorých sa dalo príjemne ležať v tráve a šetriť si energiu na večer. Zhruba dve hodiny pre polnocou sa otváral druhý, vnútorný stage pod kaštieľom. Podzemná scéna v pivnici, ktorej dominovalo červené svetlo a ohlušujúci soundsystém, rúbala až do rána.

Počas dvoch dní sa na nich vystriedali umelci zo scén z Bratislavy, Prahy, Berlína a Viedne. Zahrali Bartek, C4AT, Boh Vajec + Sklobeton, FVLCRVM, Katov Syn(th), Matwe, Kodiki, Maraki, Kristie Kardio, Lemon Whore, Exui, NDS, Microchic, t0ni, Sono Soma, Vrtačky po desáté hodine a Kabal.

„Myslím, že sa to podarilo, hudobne som bol z vystúpení ľudí fakt spokojný. Piatok bol skôr zameraný na klasickejšie žánre, a sobota bola zameraná na novšie súčasnejšie podoby tanečnej hudby. Do lineupu som sa snažil prepašovať viac junglu popri technu lebo verím, že je to super kombo a jeden z veľmi nedocenených žánrov na lokálnej scéne. Permanentka na dva dni stála v predpredaji 30– a na mieste 45 eur. Jednodňová vstupenka stála 25 eur.

Organizátori dúfajú, že do budúcna sa im podarí menšiu atmosféru podujatia zachovať a veria si, že budúci ročník priláka do tristo ľudí.

Niečo nové

Vzhľadom na prvý ročník festivalu šlo všetko relatívne ľahko. Príjemná, priam svadobná atmosféra len pridávala na komforte festivalu. Všetko bolo blízko, park v tieni, v noci ticho, normálne toalety a fajn sprchy. O výborné jedlo sa postarali Kimching Queen,Šmak a Axel burger.

Hneď za bránou areálu bola autobusová zastávka do Piešťan, potraviny, pohostinstvo a ľudia v obci boli k návštevníkom prívetiví. Zostáva už len, aby boli ľudia k budúcim ročníkom otvorenejší.

„Festival nemusí lákať iba Bratislavčanov. Skôr je problém prvý ročník, a hustota festivalov, ktoré sa v tomto období dejú. HALP má ale trochu inú dramaturgiu, nechcem ísť po klasických techno setoch, chcem aby ľudia boli prekvapení, aby počuli nové veci, a aby mali celý festival fakt vysoký komfort na rozdiel od väčších festivalov,“ spresnil.

Priestor na organizáciu undergroundových eventoch podľa Vitázka na Slovensku je, no na druhej strane je práca na veľmi vyčerpávajúca.

„Je veľmi frustrujúce, ako veľmi sú ľudia zameraní na to, čo poznajú. Nie často sa chcú nechať prekvapiť a vypočuť si niečo nové,“ ozrejmil.

Je však presvedčený, že napríklad Bratislava dokáže súperiť hustotou svetových mien z alternatívnej scény s mestami ako Budapešť, Viedeň a Praha. „Interpreti tu v T3 hrajú pre 50 ľudí, potom idú priamo do Berlína, kde hrajú pre 500. Je mi trochu ľúto, že médiá, mestá a iné štruktúry nedávajú alternatívnej scéne viac pozornosti, lebo to môže byť veľké lákadlo pre turizmus a vec, na ktorú môžeme byť hrdí v medzinárodnom kontexte,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival