Viva Musica! prinesie spojenie slovenskej a nórskej starej hudby a vystúpi aj violončelové duo

Festival Viva Musica! je v plnom prúde a 19. ročník uvedie do 17. augusta pätnásť rôznych interpretov a hudobných telies. Už zajtra 6. júla sa predstaví projekt One Music, ako výsledok unikátneho spojenia dvoch renomovaných súborov, ktoré sa venujú starej hudbe. Slovenský súbor Solamente naturali a nórsky Barokksolistene spája viac ako dvadsaťročná spolupráca ich umeleckých lídrov, huslistov Miloša Valenta a Bjarteho Eikeho.

05.07.2023 08:00
solamente naturali Foto:
Súbory Solamente naturali a Barokksolistene spája spolupráca ich umeleckých lídrov, huslistov Miloša Valenta (vpravo) a Bjarteho Eikeho.
debata

One Music predstaví pestrú dramaturgiu bohatú na rôznorodosť prejavu i pôvodu hudobných inšpirácií vyvierajúcich z dvoch národných kultúr. Dôraz však bude kladený na myšlienku jednej hudby, ktorá všetko spája. V programe zaznejú skladby reprezentujúce staré hudobné prejavy slovanskej a severskej hudby uchované v hudobných archívoch (zbierky Annae Szirmay-Keczerovej, Eleonory Susanny Lanyiovej, AE, Uhrovecká zbierka I. a II., Mestmacher, Schodsberg, Sønderho, Avalsnes, Sørfold), ktoré zároveň tvoria základ repertoáru oboch súborov.

Iva Bittová Čítajte viac Viva Musica! sa vracia k svojim koreňom. Hudobnými záhradami sa priblíži ľuďom

Zaznejú však aj skladby súčasných tvorcov, napríklad nórskeho skladateľa Jona Balkeho a slovenských skladateľov Michala Paľka a Daniela Mateja, ktoré boli inšpirované starou hudbou. Farebnú mozaiku starého a nového sveta doplní rozmanitá hudba národností, ktoré sú súčasťou slovenskej a nórskej kultúry. Na jednom pódiu tak zaznie hudba rómska, či židovská, ale aj hudba saamska a vikingská. Koncert sa uskutoční na Nádvorí Starej radnice v Bratislave 6. júla o 20. h.

Festival pokračuje koncertom violončelového dua Cello Appassionato v sobotu 8. júla o 17. h v Dome Albrechtovcov. Violončelisti Katarína Zajacová a Branislav Bielik sa okrem orchestrálnej hry ako členovia Opery Slovenského národného divadla venujú aj komornej hre. Vrámci Cello Appassionato interpretujú predovšetkým bohatú pôvodnú literatúru pre toto zoskupenie.

Duo Cello Appassionato vystúpi v sobotu v... Foto: Viva Musica!
Cello Appassionato Duo Cello Appassionato vystúpi v sobotu v Záhrade domu Albrechtovcov.

V Záhrade Domu Albrechtovcov zaznie Dueto G dur Josepha Haydna, ktoré tento velikán hudobného klasicizmu skomponoval počas svojho pôsobenia v blízkej Esterháze, Offenbachovo Dueto pre dve violončelá, či diela menej známych majstrov ako Divertimento talianskeho skladateľa Giacoba Cervetta alebo Sonáta pre dve violončelá francúzskeho barokového skladateľa Jeana-Baptista Barrièra. Dramaturgia koncertu prinesie aj zaujímavé prekvapenie v podobe diel dvoch slovenských autorov, predstaviteľov avantgardnej generácie. Zaznie Suita D dur Ladislava Kupkoviča z roku 1988, ktorú napísal po svojej emigrácii z bývalého Československa a Dva kusy pre dve violončelá skladateľa Ilju Zeljenku z konca deväťdesiatych rokov, ktoré sa vyznačujú originálnym kompozičným jazykom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viva Musica! #Solamente naturali