Zomrel Carl Davis, autor hudby k baletom Tulák Chaplin a Nižinskij

Rodený Newyorčan Carl Davis sa výrazne presadil na starom kontinente, spolupracoval napríklad s BBC, Royal Shakespeare Company, Paulom McCartneym, ale aj s Baletom Slovenského národného divadla. Umelec zomrel 3. augusta vo veku 86 rokov na krvácanie do mozgu.

07.08.2023 14:11
carl davis Foto:
Carl Davis bol hosťom 53. ročníka festivalu v Karlových Varoch. Počas zahájenia podujatia uviedol hudbu z filmov Miloša Formana.
debata

V roku 2019 mala v Balete SND premiéru inscenácia Tulák Chaplin, ktorá vznikla v medzinárodnom tíme umelcov. Davis sa podpísal pod hudbu a predstavenie aj dirigoval. Dielo bolo venované 130. výročiu narodenia priekopníka filmovej nemej grotesky.

Davis žil od roku 1961 vo Veľkej Británii a je mu pripisovaná zásluha pri popularizovaní nemého filmu. Hudobným sprievodom ho aktualizoval a priblížil mladším generáciám divákov. Jeho srdcovou záležitosťou bol práve Charlie Chaplin, ktorý sám skladal hudbu, aj napriek tomu, že nemal hudobné vzdelanie. Spomeňme aspoň projekt The Mutuals, ktorým Davis oživil jeho krátkometrážnu tvorbu. Cyklus dvanástich Chaplinových filmov uvádzali s pôvodnou Davisovou hudbou.

Jozef Dolinský starší ako 83-ročný Charlie... Foto: Peter Brenkus
Tulak ... Jozef Dolinsky st. Charlie Chaplin Jozef Dolinský starší ako 83-ročný Charlie Chaplin v balete Tulák Chaplin.

V roku 2016 uviedli na doskách SND balet Nižinskij – Boh tanca. Veľká dramatická freska vznikala viac ako dva roky na hudbu skladateľa Carla Davisa a ponúkla pohľad na život a dielo slávneho ruského tanečníka a choreografa Václava Nižinského, ktorý priniesol nový pohľad na umenie mužského tanca.

V roku 1981 získal Davis cenu Ivora Novella aj cenu BAFTA za hudbu k filmu Francúzova milenka. Prestížne britské ocenenie BAFTA mu vyniesla aj hudba k adaptácii rovnomennej literárnej klasiky Jane Austinovej Pýcha a predsudok pre stanicu BBC. Hlavnú úlohu v televíznej dráme z roku 1995 stvárnil obľúbený herec Colin Firth.

Jedným z Davisových najvýznamnejších úspechov je spolupráca so Paulom McCartneym. Skladateľské duo napísalo v roku 1991 Liverpoolské oratórium Paula McCartneyho. Živý album vznikol ako oslava 150. výročia založenia orchestra Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. Osemdielne dielo dirigoval Davis a znamenalo McCartneyho prvú skúsenosť so svetom klasickej hudby. Liverpoolské oratórium znelo po celom svete a dvakrát ho predstavili aj v Bratislave.

Pozoruhodná je aj Davisova tvorba pre divadelné javisko. Počas kariéry spolupracoval s mnohými významnými baletnými súbormi vrátane Northern Ballet Theatre, Scottish Ballet, English National Ballet a Birmingham Royal Ballet. Jeho práca pre javiskové formy zahŕňala spoluautorstvo na muzikály Diversions, šou z roku 1959, ktorá vyhrala off-Broadway Emmy. Davis mal vtedy len dvadsať rokov. Všimol si ho Ned Sherrin a poveril umelca skomponovať hudbu do známej britskej televíznej šou vysielanej BBC That Was The Week That Was (TW3) v rokoch 1962 a 1963. Nasledovali rozhlasové a televízne ponuky a výnimočná kariéra Carla Davisa sa začala. Partitúry písal aj pre svetovo preslávené inštitúcie ako National Theatre a The Royal Shakespeare Company.

Sinead O'Connor Čítajte viac Sinéad O’Connorová bude pochovaná v utorok v írskom Bray po smútočnom sprievode

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BBC #BAFTA #Carl Davis #Balet Slovenského národného divadla