Torzo Katzelsdorfského zámočku pri Valticiach ožije hudbou. Príďte na prehliadku a koncert zdarma

Ak ešte nemáte plány na sobotu a nemáte to ďaleko do moravských Valtíc, máme pre vás zaujímavý tip. V rámci Lednicko-valtického hudobného festivalu sa v sobotu môžete zdarma zúčastniť na happeningu, kde predstavia príbeh Katzeldorfského zámočku a odohrajú dva menšie koncerty.

25.08.2023 07:00
Katzelsdorský zámoček, Valtice Foto:
Katzelsdorský zámoček, súčasť Lednicko-valtického areálu
debata

Lednicko-valtický hudobný festival totiž podporuje nielen mladých talentovaných hudobníkov, ale aj snahu mladého valtického historika Daniela Lyčku. Ten sa už niekoľko rokov snaží o záchranu poničeného Katzelsdorfského zámočku, ktorý leží neďaleko Valtíc a Katzelsdorfu. Práve v sobotu je šanca spoznať príbehz miesta, minulosť aj plány do budúcnosti. Riaditeľ hudobného festivalu Jiří Partyka vysvetľuje:

"Okrem hlavnej koncertnej časti venujeme priestor aj predstavovaniu lokálnych historických súvislostí v kombinácii s hudbou. Vlani sme priblížili živelnosť Charvátov, ktorí k nám prišli z Balkánu, tentokrát sme hľadali príbeh, ktorý je spojený s dušou mladého člověka. A potom mi došlo, že o jednom takom viem. Daniela Lyčku poznám už dlhšie a fascinuje ma, s akou vervou dlhodobo pracuje na záchrane zámočku. Čo všetko musel naštudovať, pripraviť pre úrady, vybehať všetky povolenia aj si to fyzicky odpracovať, hovorí Partyka. Aj on sám sa stal dobrovoľníkom a s ďalšími pomohol vykopať torzo Katzelsdorfského zámočku.

Katzelsdorfský zámoček, postavený za poľného maršála Jana I. Josefa z Lichtenštejna (hlavou rodu 1805– 1836), má status kultúrnej pamiatky. Myšlienku pripravovanej pamiatkovej obnovy klasicistického zámočku odôvodnilo české ministerstvo kultúry podporou myšlienky obnovy krajinnej kompozície, vďaka ktorej bol v roku 1996 Lednicko-valtický areál zapísaný na zoznam pamiatok UNESCO.

Práve na torze kultúrnej pamiatky sa v sobotu 26. augusta ukutoční festivalový Prológ (hlavná koncertná časť festivalu sa bude konať 23. septembra až 7. októbra). O 14. hodine sa príchodzí môžu zúčastniť na komentovanej prehliadke Daniela Lyčku na tému Zabudnutý salet LVA – Katzelsdorfský lovecký zámoček a potom si vypočuť fanfáry Súboru mladých hornistov Letných kurzov v Broumove. K dobrému happeningu patrí aj cimbalová muzika, ktorú na Katzelsdorfe povedie Petr Gablas. Vstup na prehliadku i na koncerty je zdarma.

O niekoľko hodín neskôr sa záujemcovia presunú do neďalekého vinárstva Obelisk, kde vystúpi so svojimi autorskými skladbami z cyklu Dítě z větru spevák a klarinetista Vojtěch Nýdl, speváčka Beata Hlavenková a kontrabasistka Klára Pudláková a Daniel Šoltis s perkusiami. Na tieto vystúpenia už si treba zakúpiť vstupenky, a to na stránkach festivalu www.lvhf.cz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Valtice #Lednice #Katzelsdorský zámoček