Nevidiaci spevák Andrea Bocelli predal už vyše 90 miliónov nosičov

Jeho špecialitou sú romantické piesne so sprievodom symfonického orchestra, ktoré žánrovo lavírujú na pomedzí vážnej hudby a popu, ale aj známe árie klasickej hudby. Nevidiaci taliansky tenorista Andrea Bocelli, ktorý dnes slávi svoje 65. narodeniny, patrí k najslávnejším talianskym spevákom a súčasne aj medzi špičku svetových operných spevákov. "Keby boh mal hlas, bol by to hlas Andrea Bocelliho," povedala raz speváčka Céline Dionová a americky džezman Al Jarreau povedal, že Bocelli má "najkrajší hlas na svete".

22.09.2023 12:00
Andrea Bocelli Foto:
Andrea Bocelli.
debata

Nocelli vystupoval nielen pre milióny poslucháčov v najväčších koncertných sálach a operných domoch sveta, ale tiež pre pápežov, prezidentov aj kráľovskú rodinu. Predal 90 miliónov nosičov a je držiteľom mnohých ocenení, okrem iného Zlatého glóbusu.

Jeho album Sacred Arias z roku 1999 sa stal s predajom viac ako piatich miliónov kusov najpredávanejším albumom speváka klasickej hudby, v novembri 2020 vydal už svoj 17. album s názvom Believe.

Hoci niekedy kritici poukazujú, že jeho popularita je marketingovým ťahom, má fanúšikov po celom svete. Spieval napríklad aj pred finále futbalovej Ligy majstrov alebo za sprievodu orchestra riadeného humanoidným robotom. Nahral tiež piesne s mladými popovými hviezdami, napríklad s Edom Sheeranom alebo Arianou Grande.

„Nehodlám sa vzdať pop-music, aj keď mám klasiku radšej,“ povedal raz Bocelli. „Mrzí ma, keď sa mi niekto pokúša dať nálepku operného speváka alebo popového speváka. Ja sa cítim vždy komplexne. Jednoducho spievam,“ tvrdí spevák.

Bocelliho hviezda začala stúpať pomerne neskoro, až v 34 rokoch. V roku 1992 ho na konkurze objavil jeho krajan Zucchero. Vďaka nemu sa zoznámil aj s Lucianom Pavarottim, miesto ktorého vtedy spieval tenorový part pri koncertnom prevedení Zuccherovej piesne Miserere. Po pár koncertoch dostal Bocelli priestor aj pre niekoľko sólových piesní. Tým asi najznámejším titulom bola Con te partiró, známejší ako duet so Sarah Brightmanovou pod názvom Time To Say Goodbye.

Svoj prvý album Il mare calmo della sera vydal v roku 1994, zažiaril ale až Romanzou (1997). Na ďalších albumoch je možné nájsť klasické árie, tradičné neapolské melódie, romantické piesne, modernú kantilénu aj skladby napísané „na telo“. Vo svojom repertoári má aj pieseň od českého skladateľa Zdeňka Bartáka, ktorá zvíťazila v internetovej súťaži. Duety s ním naspieval Pavarotti, Dionová, Brightmannová či Christina Aguilerová.

Andrea Bocelli sa narodil 22. septembra 1958 v dedinke Lajatico v Toskánsku, kde vyrastal na rodinnom statku s vinicami. Na svet prišiel nielen s výrazným hudobným talentom, ale aj s očnou chorobou, vďaka ktorej prišiel v 12 rokoch o zrak.

Vyštudoval síce právo v Pise a rok bol aj praktikantom na súde, nakoniec u neho ale prevládli umelecké sklony. Začal študovať spev u presláveného Franka Corelliho a na lekcie si zarábal rou na klavír a spievaním po baroch.

Tu tiež spoznal svoju bývalú ženu Enriku Bertiovú, s ktorou má synov Amosa a Mattea. Manželstvo im vydržalo deväť rokov. Po rozvode v roku 2002 sa jeho partnerkou stala manažérka, o štvrť storočie mladšia Beronica Belliová, s ktorou sa oženil v marci 2014. Majú spolu dcéru Virginiu.

Milovník futbalu a koní nezabúda ani na svoje rodisko, kde každoročne usporadúva koncerty pod šírym nebom.

debata chyba
Viac na túto tému: #spevák #hudba #opera #jubileum #Andrea Bocelli