Kino Lumière uvedie film The Rolling Stones: Sweet Summer Sun – Hyde Park Live

Kino Lumière v cykle Music & Film uvedie koncertný film The Rolling Stones: Sweet Summer Sun – Hyde Park, režiséra Paula Dugdala. Ide o zostrih záznamu dvoch vypredaných koncertov kapely The Rolling Stones v londýnskom Hyde Parku, ktoré sa uskutočnili 6. a 13. júla 2013 počas ich turné s názvom 50 and Counting Tour k 50. výročiu vzniku skupiny. Film sa premietne iba jedenkrát v sobotu 14. októbra o 20. 15 h. v alternatívnej kinosále Kina Lumière v Slovenskej národnej galérii.

11.10.2023 16:00
roling stones Foto:
Záber z filmu The Rolling Stones: Sweet Summer Sun – Hyde Park Live.
debata

"Tento mesiac, 20. októbra, vychádza nový album kapely The Rolling Stones s názvom Hackney Diamonds. Je to ich prvý štúdiový album s novými skladbami po dlhých osemnástich rokoch. Pri tejto príležitosti sa na dva dni, 14. a 18. októbra, dostáva do kín film The Rolling Stones: Sweet Summer Sun – Hyde Park Live. Premietali sme ho v cykle Music & Film v Kine Lumière pred deviatimi rokmi. Film je zostrihom dvoch vypredaných koncertov kapely The Rolling Stones v londýnskom Hyde Parku, ktoré sa konali 6. a 13. júla 2013, počas ich turné s názvom 50 and Counting Tour,“ objasňuje pozadie vzniku filmu dramaturg cyklu Music & Film, Miro Ulman.

Koncertný záznam The Rolling Stones: Sweet Summer Sun – Hyde Park Live ponúka šestnásť nezabudnuteľných hitov, vrátane legendárnych skladieb ako Start Me Up, Satisfaction, Gimme Shelter, Miss You a mnohých ďalších. Koncerty priamo v Hyde Parku v roku 2013 videlo 100 000 nadšených fanúšikov. Režisérom tohto špeciálneho filmu je Paul Dugdale, trikrát nominovaný na cenu Grammy a nedávno ocenený cenami Emmy, BAFTA a DGA. Dugdale je jedným z popredných režisérov zameraných na koncertné záznamy, live prenosy a hudobné dokumenty. Nakrútil koncertné filmy pre kapely a hudobníkov ako Coldplay, Elton John, Madonna, The Prodigy, Lenny Kravitz a mnohých iných. „Počas turné The Rolling Stones po Južnej Amerike v roku 2016 nakrútil dokument The Rolling Stones Olé, Olé, Olé!: A Trip Across Latin America a počas posledného koncertu turné v Havane, kde hrala kapela zadarmo pre asi pol milióna divákov nakrútil The Rolling Stones: Havana Moon, ktorý sme hrali novembri 2016 a je to pre mňa asi najlepší záznam ich koncertu. Najmä vďaka úžasnej atmosfére,“ hovorí Miro Ulman.

The Rolling Stones vystúpili v Hyde Parku po prvý raz od ich legendárneho koncertu z júla 1969, ktorý sa uskutočnil dva dni po tragickej smrti zakladajúceho člena kapely Briana Jonesa a na ktorom sa po prvý raz naživo predstavil gitarista Mick Taylor. Koncert bol vtedy zdarma a odhaduje sa, že ho videlo štvrť milióna divákov. Pred začiatkom koncertu v roku 2013 sa na plátne na pódiu premietali zábery z vystúpenia skupiny na tom istom mieste spred 44 rokov a najmä zábery zabávajúcich sa fanúšikov z roku 1969.

„Čaká na vás spektakulárna šou, nadšení fanúšikovia, 16 nestarnúcich hitov, kapela stále vo výbornej forme a vtedy ešte len 70-ročný Jagger plný energie. V dvoch skladbách sa k The Rolling Stones pridal aj Mick Taylor, ktorý s nimi debutoval naživo na slávnom koncerte v Hyde Parku v roku 1969. Ten odohral sólo v 12-minútovej verzii skladby Midnight Rambler a potom sa pridal v závere s akustickou gitarou v skladbe Satisfaction. A samozrejme, za bicími uvidíte Charlieho Wattsa, ktorý nás v auguste 2021 navždy opustil, ale stihol sa ešte podieľať na dvoch skladbách nového albumu," dodáva Miro Ulman.

Jeanne-Du-Barry- Čítajte viac Čo si pozrieť počas Be2Can? Prehliadka najnovších festivalových hitov začína už dnes

Koncertný film premietneme iba jedinýkrát – 14. októbra o 20.15 v alter­natívnej kinosále v Slovenskej národnej galérii. Film má iba anglické titulky. Pred projekciou nebude chýbať ani videoúvod od dramaturga Music & Film Mira Ulmana.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rolling Stones #Kino Lumiere