Zomrel ruský skladateľ Gladkov, tvorca hudby k No počkaj, zajac!

Vo veku 88 rokov zomrel sovietsky a ruský skladateľ filmovej hudby Gennadij Gladkov, oznámili dnes ruské média s odvolaním na skladateľovho spolupracovníka. Gladkov sa stal známym hlavne vďaka hudbe, ktorú skladal k animovaným filmom, vrátane sovietskeho seriálu No počkaj, zajac!, ktorý bol populárny aj v niekdajšom Československu.

16.10.2023 16:23
úmrtie, sviečka, pohreb Foto:
Ilustračná snímka.
debata

Hudbu k tomuto kreslenému seriálu ale neskladal len Gladkov, podľa filmovej databázy sa na jej tvorbe podieľali aj Vladimir Vysockij, Alexandr Zecepin a ďalší autori.

Gladkov, ktorý začal skladať hudbu najprv pre divadlo, a to ešte počas štúdia na konzervatóriu, prerazil hudbou ku kreslenému filmu Bremenskije muzykanty (Brémski muzikanti) z roku 1969 podľa rozprávky bratov Grimmovcov a jeho pokračovania, v ktorom si tiež sám zaspieval, a to rolu hlúpeho kráľa.

Gladkovova hudba znie vo viac ako 110 filmoch vrátane krátkometrážnych. V roku 2002 bol ocenený titulom národného umelca Ruskej federácie, bol členom zväzu filmárov a zväzu skladateľov. V roku 2014 prekonal mŕtvicu, pripomenuli noviny Kommersant.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #úmrtie #animovaný film #Gennadij Gladkov #No počkaj zajac