Hudba, ktorá vznikla z priateľstva, je na albume Za dlaňou

Mila Medvedovska a Daniel Špiner vydávajú emočne a žánrovo farebný debut Za dlaňou Je to hudba, ktorá vznikla z priateľstva, vzájomnej podpory a kreatívnej spolupráce umelcov z dvoch susediacich krajín. Pesničky, ktoré majú potenciál osloviť Slovákov aj Ukrajincov.

29.10.2023 10:00
Medvedovska Spiner kredit Rastislav Blasko Foto:
Mila Medvedovska a Daniel Špiner vydávajú emočne a žánrovo farebný debutový album Za dlaňou.
debata

Album „Za dlaňou“ ukrajinskej speváčky Mily Medvedovskej a slovenského skladateľa a klaviristu Daniela Špinera vyšiel pred pár dňami vo vydavateľstve Slnko Records.

Mila Medvedovska, Daniel Špiner a Juraj Benetin v piesni Za dlaňou.

Materiál na album sa začal veľmi spontánne rodiť hneď od prvých momentov spolupráce tejto autorskej dvojice, krátko po tom, ako Mila Medvedovska prišla s dcérou do Bratislavy po ruskej invázii v jej rodnej krajine. Spoločné dielo ukrajinskej speváčky a pedagogičky spevu z Dnipra a ostrieľaného slovenského skladateľa by sme tak mohli označiť ako jeden z mála pozitívnych následkov vojny. Album je pomenovaný podľa prvej zverejnenej spoločnej autorskej piesne, ku ktorej prispeli dve rešpektované osobnosti domácej hudobnej a umeleckej scény. Text o nádeji, hľadaní pozitívnej energie v ťažkej životnej situácii, nachádzaní zmyslu a cieľov v nezmyselnej dobe v čase vojny napísala Silvia Kaščáková. Mila Medvedovska ho zaspievala spoločne s Jurajom Benetinom z kapely Korben Dallas.

Špiner a Medvedovska na album Za dlaňou nakoniec zaradili deväť skladieb. Päť z nich je ukrajinských ľudových v originálnych aranžmánoch na pomedzí jazzu, šansónu a world music. Veľmi netradične je spracovaná pieseň Ty ž mene pidmanula (Ty si ma oklamala), ktorú s Milou nahral Peter Lipa. Pieseň Dumy, moje dumy je zhudobnenou básňou slávneho ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka. Modlitba matky je Milin text, v ktorom spieva o tom, ako sa jej mama modlí za svoje deti a ako sa Mila modlí za svoju dcéru. Na albume je zhudobnený aj jeden z najvýznamnejších textov kresťanského sveta – modlitba Otčenáš naspievaná ako duet so Simou Magušinou.

Mila Medvedovska, Sima Magušinová, Daniel Špiner v piesni Otčenáš

„Sama stále nemôžem uveriť, čo sa nám od príchodu na Slovensko začalo diať. Vždy som svojim študentom hovorila, aby skúsili oživiť ukrajinské ľudové piesne, urobili moderné úpravy a spievali ich inak, ako sme zvyknutí. Ale nikdy som nepomyslela, že raz vydám takýto album. Sama by sa k tomu neodhodlala,“ hovorí Mila Medvedovska a dodáva: „Spolupráca s Danielom, jeho nápady a originálne hudobné riešenia všetkých skladieb, ako aj účasť všetkých skvelých hudobníkov na tomto albume z neho urobili autentické a neočakávané dielo v tom najlepšom zmysle.“

Ти ж мене пiдманула (Ty si ma oklamala) - Mila Medvedovska a Peter Lipa

Za dlaňou vychádza digitálne, na CD aj na vinyle. S albumom teraz autori plánujú viacero koncertov a jeden z vrcholov bude krst v Slovenskom Rozhlase v Bratislave 20. novembra spolu s viacerými hosťami. „Som vďačná, že aj keď som teraz mimo svojho domova, môžem naďalej spievať v ukrajinskom jazyku, cítiť sa tak naplnená a možno aj užitočná. Dúfam a verím, že tento album osloví Slovákov aj Ukrajincov, niekoho inšpiruje a prostredníctvom netradičných aranžmánov odhalí nové významy týchto skladieb,“ uzatvára Mila.

Vydanie albumu z verejných zdrojov podporil Fondu na podporu umenia a Nadácia SPP.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudobná novinka