Tajomstvo odhalené: Milan Lasica má novú pieseň. Bude súčasťou albumu, ktorý vyjde na budúci rok

Lasicov nový album vyjde v priebehu budúceho roka v dvoch špeciálnych formátoch – ako kniha s CD a ako vinyl s meniteľným obalom LP. Bude obsahovať 11 skladieb, 11 básní, 11 obrazov a rôzne fotografie. Jeho fanúšikovia ho však môžu získať už dnes prostredníctvom crowdfundingovej kampane a svojou podporou sa tak stať súčasťou tohto projektu. Okrem albumu vyjde aj atraktívny zberateľský kúsok - limitovaný 7“ singel List do vetra s podpisom Milana Lasicu vygravírovaným priamo na platni. Obal k singlu je fotografiou obrazu, ktorý vytvorila Jarmila Mitríkova s Dávidom Demjanovičom na Válkovu báseň.

01.11.2023 09:00
Milan Lasica Foto:
Milan Lasica počas nahrávania jeho posledného albumu.
debata (2)

Marek Kučera pracoval spolu s priateľmi na projekte od roku 2020, a až doteraz ho na žiadosť Milana Lasicu držali v maximálnom utajení.

"Volá sa Básnenie a jeho prvý impulz vznikol počas nahrávania piesne Predstavujem si krajinu, ktorá bola venovaná spomienke na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Bolo to po prvýkrát, čo som oslovil Milana Lasicu na spoluprácu. Svoj part prišiel nahrať dva dni po svojich osemdesiatych narodeninách.

Fascinovalo ma, ako pristupuje k práci. Nestrácal čas. Žiadne zbytočné reči. Šiel priamo na vec. Od momentu, ako sme ho vyzdvihli pred domom, a ako opustil nahrávacie štúdio, ubehlo 23 minút. Mal som možnosť byť v štúdiu s viacerými česko-slovenskými hudobníkmi, ale ani jeden z nich nepracoval takto expresne," hovorí Kučera.

Pokračuje: "Jeho prístup k práci ma natoľko očaril, že zhruba mesiac po zverejnení piesne som mu zavolal znovu a povedal mu, že by som s ním naďalej rád spolupracoval. Pousmial sa. Vedel som, že má rád poéziu a preto som mu navrhol: „Pán Lasica, čo keby sme, tentokrát, zhudobnili Vám blízke básne, ktoré by ste následne naspievali?“

„Povyberajte ich a potom sa mi ozvite,“ odvetil Lasica a zložil telefón. Od toho momentu som intenzívne chodil po knižniciach, antikvariátoch, kníhkupectvách… a pátral po vhodných básňach."

S následným výberom štyridsiatich básni sa o niekoľko mesiacov stretli s Lasicom v kaviarni. Prišiel dôkladne pripravený – všetky básne mal vytlačené. Stretnutia sa zúčastnil aj Robert Pospiš a Martin Sillay, ktorých Kučera medzičasom oslovil, aby vybrané básne zhudobnili. Spoločne si prešli materiál a zredukovali výber na pätnásť básní. Jedenásť z nich Lasica naspieval.

Celé nahrávanie, ktoré prebehlo v apríli a máji roku 2021, bolo prísne utajené – dokonca aj Lasicova rodina sa o ňom dozvedela až po jeho smrti. S Lasicom totiž mali gentlemanskú dohodu – kým projekt nedokončia, nikomu o ňom nepovedia.

Ďuro Balogh Čítajte viac Lasica a Satinský uznávali aj mäkké f

Materiál tohto nového a zároveň posledného Lasicovho albumu bol kompletne audiovizuálne zaznamenaný a stal sa spolu s vybranými básňami základným stavebným prvkom projektu Básnenie. Projektu, v ktorom jeho hlavný protagonista cez poéziu slovenských autorov s úprimným vedomím vlastnej pominuteľnosti reflektuje svoj život.

„Píšem Vám tento list do jesenného temna, aby ste neplakali do tichej noci pre mňa,“ sú úvodné slová básne List do vetra, ktorej autorom je Miroslav Válek. Je to zhudobnený list, ktorý tu Lasica zanechal pre svojich blízkych, priateľov, kolegov a všetkých tých, ktorí ho mali radi, a nestihli sa s ním v júli 2021 rozlúčiť.

„Videoklip som nakrúcal s mojím dlhoročným priateľom a kolegom Mirom Remom. Oslovili sme Lasicových najbližších a pozvali ich do priestoru nahrávacieho štúdia, v ktorom album vznikal. Tam sme im jeho List osobne odovzdali. Za tými, ktorí nemohli prísť na Slovensko, sme vycestovali do Prahy, Brna, Třebíče… nakrúcali sme deväť dní. Bolo to jedno z najemotívnejších točení, aké som doposiaľ zažil,“ hovorí Kučera.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #novinka #hudba #pieseň #Milan Lasica