Beatles majú vďaka umelej inteligencii novú skladbu. Pomáhal im aj režisér Pána prsteňov

Od rozpadu legendárnej liverpoolskej kapely The Beatles síce uplynulo niekoľko desaťročí, jej fanúšikovia sa však aj napriek tomu môžu tešiť z novej piesne.

03.11.2023 11:53
The Beatles Foto:
The Beatles na snímke z roku 1969.
debata (1)

Singel Now and Then napísal ešte v 70. rokoch John Lennon, následne nahral hrubé demo sprevádzané hrou na klavíri. Po jeho smrti poskytla Yoko Ono nahrávku zvyšným členom kapely. Na kazete s názvom Pre Paula, ktorú im odovzdala v roku 1994, sa nachádzali aj Lennonove vokály zo skladieb Free As a Bird a Real Love, ktoré Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr dokončili a vydali nasledujúci rok.

Členovia Beatles pôvodne chceli pieseň Now and Then dokončiť po Lennonovej smrti, vtedajšia technológia ale nedokázala spracovať Johnov spev v požadovanej kvalite. Minulý rok sa však tímu expertov pod vedením režiséra Petra Jacksona podarilo s pomocou tzv. MAL audiotechnológie dostatočne oddeliť spev od nástrojov a namiešať hlas Johna Lennona.

„Nič nebolo umelo ani synteticky vyrobené. Všetko je to skutočné a všetci na tom hráme,“ uviedol McCartney ešte pred uvedením piesne Now and Then. Na skladbe sa nachádzajú aj gitarové melódie Georgea Harrisona, ktoré nahral v roku 1995.

„Plakala som ako dieťa, keď som to počula. Jednoducho nádhera,“ uviedla hudobná redaktorka BBC Lauren Laverneová. Niektorí kritici si myslia, že Now and Then sa nedá porovnávať s ich najväčšími hitmi, iní ju považujú za rozlúčku na úrovni. „Posledné majstrovské dielo, ktoré si Beatles – a ich fanúšikovia – zaslúžia,“ napísal Rob Sheffield z Rolling Stone.

Skladba Now and Then vyšla vo štvrtok 2. novembra na streamovacích platformách, na klasických nosičoch je v predaji od piatka. V tento deň vyšiel aj videoklip, ktorý režíroval Peter Jackson. Obsahuje dovtedy nevidené zábery zo života kapely Beatles. Náročnú cestu za vydaním piesne mapuje rovnomenný krátky dokument na YouTube.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #novinka #hudba #The Beatles