Mark Knopfler z Dire Straits dáva do dražby vyše 120 gitár

Viac ako 120 gitár zo svojej päťdesiatročnej kariéry ponúkol do dražby Mark Knopfler, bývalý frontman britskej rockovej skupiny Dire Straits. Dražba sa uskutoční 31. januára v aukčnej sieni Christie's. Medzi ponúkanými nástrojmi je aj elektrická gitara použitá pri nahrávaní hitu "Money for Nothing" a známa z charitatívneho koncertu Live Aid, ktorý sa konal v roku 1985 v Londýne.

22.11.2023 14:55
Mark Knopfler Foto:
Mark Knopfler
debata
Mark Knopfler v skladbe What It Is

Aukcia s názvom „The Mark Knopfler Guitar Collection“ zahŕňa celý rad gitár, ktoré hudobník používal pri komponovaní, nahrávaní a predvádzaní piesní skupiny Dire Straits, ako aj skladieb zo svojich sólových albumov, uviedla aukčná sieň Christie's. TASR informáciu prevzala z utorkovej správy tlačovej agentúry AFP.

Patria k nim nástroje značiek Gibson, Fender či Martin, spolu s modelmi zhotovenými na zákazku od renomovaných staviteľov gitár Rudyho Pensu a Johna Suhra.

Beatles Čítajte viac Vydražia fotografiu, ktorá vyvracia mýtus o Beatles

Najdrahšou položkou – odhadovanou na 500.000 libier – je originálny model Gibson Les Paul Standard z roku 1959, ktorý Knopfler získal od Bobbyho Tencha z formácie The Jeff Beck Group.

Knopfler (74) venuje štvrtinu výťažku z predaja rôznym charitatívnym organizáciám vrátane Britského Červeného kríža, organizácie Tusk na ochranu prírody a neziskovej organizácie pre deti Brave Hearts of the North East. Kolekcia gitár, medzi ktorými figuruje aj Knopflerova vôbec prvá elektrická gitara Höfner Super Solid, bude pred aukciou vystavená v New Yorku a Londýne.

Skupina Dire Straits s kratšou pauzou existovala v rokoch 1977–1995 a vydala šesť štúdiových albumov: Dire Straits (1978), Communiqué (1979), Making Movies (1980), Love over Gold (1982), Brothers in Arms (1985), On Every Street (1991).

debata chyba
Viac na túto tému: #dražba