Hodina intímnej hudby so zimnou náladou v Slovenskej filharmónii

EnsembleSpectrum pri príležitosti svojho 10. výročia prináša na Slovensko unikátne dielo "Schnee" od dánskeho skladateľa Hansa Abrahamsena. Tento inštrumentálny cyklus, inšpirovaný Bachovými kánonmi, ponúka hodinu intímnej hudby odzrkadľujúcej náladu zimy ako ročného obdobia. Koncert pod taktovkou Mateja Slobodu v Malej sále Slovenskej filharmónie sa koná dňa 5. decembra 2023 o 19:00 hod.

29.11.2023 14:00
Ensemble Spectrum10 web  35 Foto:
EnsembleSpectrum pri príležitosti svojho 10. výročia prináša na Slovensko unikátne dielo "Schnee" od dánskeho skladateľa Hansa Abrahamsena pod taktovkou MAteja Slobodu.
debata

„Schnee“ alebo „Sneh“ súčasného dánskeho skladateľa Hansa Abrahamsena (1952) je fascinujúce hudobné dielo, ktoré zrkadlí náladu zimy ako ročného obdobia. Ide o inštrumentálny cyklus, ktorý sa stal pomyselnou klasikou 21. storočia. Skladba pozostáva z desiatich kánonov inšpirovaných kanónmi J. S. Bacha a ponúka hodinu intímnej a tajomnej hudby, ľahkej ako pierko.

Abrahamsen hovorí: „V Schnee je jeden moment natiahnutý tak veľmi, ako je to len možné. V určitom momente sa hudba vytratí. Ostáva len vánok.“ Schnee pripomína prechádzku vo víriacich sa vločkách, bez toho, aby ste našli cestu. Táto poetická hudba sa pohybuje nielen dopredu, ale aj dozadu či do kruhu a niekedy zostáva úplne nehybná. „Je to majstrovské dielo tých najvyšších umeleckých kvalít. Jedno z najkrajších diel aké poznám, geniálne prepájajúce racionálne skladateľské remeslo s nesmierne inšpiratívnou a jedinečnou hudobnou atmosférou,“ dodáva umelecký vedúci komorného súboru EnsembleSpectrum Matej Sloboda.

Toto dielo na Slovensku po prvýkrát zaznie v podaní EnsembleSpectrum dňa 5. decembra 2023 o 19:00 hod. Koncert v Malej sále Slovenskej filharmónie pod taktovkou Mateja Slobodu je zároveň vyvrcholením osláv 10. výročia komorného súboru EnsembleSpectrum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská filharmónia