Rakúska vláda finančne zachrání storočný chlapčenský zbor

Rakúska vláda zachráni slávny chlapčenský spevácky zbor Wiener Sängerknaben (Viedenskí speváci), ktorý existuje už viac ako 500 rokov a ktorý sa potýka s finančnými problémami.

01.01.2024 08:00
wiener Sängerknaben, chlapčenský zbor, Viedeň Foto:
Speváci z Viedenského chlapčenského zboru Wiener Sängerknaben.
debata

Kancelár Karl Nehammer podľa agentúry DPA v sobotu riaditeľovi zboru Erichovi Artholdovi povedal, že telesu poskytne 800 000 eur. „Spoločne zachránime Viedenských speváčikov,“ oznámil Nehammer. Zbor podľa neho môže „vkročiť do nového roka bez existenčných starostí“.

Tradície zboru siahajú do roku 1498, kedy neskorší cisár Maxmilián I. nariadil, aby bol vo Viedni vytvorený spevácky zbor. Na dvor bolo vzápätí povolaných 12 chlapcov, ktorí sa pripojili k orchestru. V súčasnosti má asi sto členov vo veku od deväť do 14 rokov, ktorí sú rozdelení do štyroch zborov, ktoré vystupujú po celom svete. Viedenskí speváci patria medzi hudobné symboly Rakúska. Od roku 2004 existuje aj dievčenský zbor, ktorý vystupuje oddelene.

Arthold varoval, že Viedenským speváčikom, ktorí fungujú vo forme verejnoprospešnej spoločnosti, hrozí konkurz. Chýbajú jej peniaze, aby zabezpečila chod zboru do konca sezóny na budúci rok koncom augusta. Dve tretiny príjmov zboru pochádzajú z koncertov v zahraničí, ktorých mladí speváci absolvujú okolo tristo. Prevádzka sa síce po pandémii covidu-19 vrátila k normálu, ale náklady na prenájom sál, ubytovanie v hoteloch, na letenky a personál strmo stúpli, povedal Arthold. „Nedá sa preniesť náklady na publikum, inak by už nikto (na koncerty) neprišiel,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #hudba #Viedenský chlapčenský zbor #Wiener Sängerknaben