Mozart, ako ho nepoznáte. V SNG ho zahrá Fín Mustonen aj Stroon a Pjoni

Zimná edícia festivalu Konvergencie bude tentoraz venovaná Wolfgangovi Amadeovi Mozartovi. Fascinujúca komorná hudba geniálneho skladateľa bude znieť v interpretácii vynikajúcich zahraničných aj slovenských umelcov v Átriu Slovenskej národnej galérie. Umelecký riaditeľ Konvergencií Jozef Lupták je totiž presvedčený, že skvelá hudba sa má počúvať v krásnom priestore. Hlavným hosťom festivalu je fínsky klavirista, dirigent a skladateľ Olli Mustonen. A kto sa chce na Mozarta navnadiť v predstihu, môže ísť už v nedeľu 18. februára do bratislavského kina Lumiere pozrieť si režisérsku verziu slávneho Formanovho filmu Amadeus. Otvárací koncert Konvergencií s Mustonenovou Toccatou, Mozartovým Klavírnym koncertom Es dur a so Sláčikovým kvintetom C dur bude vo štvrtok 22. februára, záverečný koncert v nedeľu 25. februára poteší Flautovým kvartetom D dur, Hobojovým kvartetom F dur či Kvintetom Es dur pre klavír a dychové nástroje.

16.02.2024 09:00
Olli Mustonen Foto:
fínsky klavirista, dirigent a skladateľ Olli Mustonen
debata

Festival Konvergencie má už 25 rokov. Najnovšie prichádzate so spojením Mozarta a fínskeho klaviristu, dirigenta a skladateľa Olliho Mustonena. Prečo, keď sám máte bližšie k Bachovi a Beethovenovi?

To je pravda, ale Mozarta uznávam ako jedného z najvýznamnejších hudobných skladateľov. Do svojej hudby dokázal vložiť presne také množstvo nôt, aké je potrebné. Dokonca je v niečom pre ľudí ešte priezračnejší, čistejší a možno čitateľnejší než Bach. Publikum, samozrejme, pozná množstvo skladieb a opier Wolfganga Amadea Mozarta, či už ide o Figarovu svadbu, Malú nočnú hudbu, alebo Requiem. My však prinášame niečo, čo nepočujú každý deň – a zároveň je to stále ten čistý, esenciálny Mozart a jeho genialita ukrytá aj v komorných skladbách. Okrem komorných skladieb zaznie aj klavírny koncert. Myslím si, že Mozart je ozdravný.

Jozef Lupták a Martin Ruman Foto: Jarma Uhlíková
Jozef Luptak a Martin Ruman Jozef Lupták a Martin Ruman

V čom?

Práve svojou čistotou a priezračnosťou – keď sa doňho započúvame naplno, uprace nám vnútro. Mám ho veľmi rád, hoci, samozrejme, ak si mám vybrať, čo by som sám hral, je to skôr ten Beethoven, Bach a Brahms. Hrať Mozarta nie je také jednoduché, ako sa zdá, pretože tá čistota a priezračnosť vyžadujú dokonalosť, ktorá musí byť odinterpretovaná v slobode. To znamená veľkú prípravu, zodpovednosť, aby interpretácia nebola lacná, ale do hĺbky premyslená. Preto sme aj pozvali Olliho Mustonena, Igora Karška a ďalších interpretov.

Na koho sa teda môžeme tešiť?

Okrem spomínaného fínskeho klaviristu, skladateľa a dirigenta Olliho Mustonena aj na huslistu Igora Karška, môjho festivaného spolupútnika, ktorý už 20 rokov chodí na Konvergencie ako hosť a je súčasťou nášho širšieho kruhu. Bude tu aj londýnsky huslista Tom Norris, môj bývalý spolužiak a spoluhráč, v súčasnosti koncertný majster London Symphony Orchestra. Príde aj Chaos String Quartet – významné mladé kvarteto, ktoré je práve na vzostupe a ocenili ho aj v BBC.

Chaos String Quartet Foto: Davide Bertuccio
Chaos String Quartet Chaos String Quartet
Igor Karško Foto: Martina Zuzana Šimkovičová
Igor Karško Igor Karško

Niekoľko zahraničných interpretov bude interpretovať dychové skladby na záverečnom koncerte, ako Nóra Salvi z Budapešti alebo mladý hornista Jan Vobořil jr. a slovenský klarinetista Branislav Dugovič či fagotista Peter Kajan. Ďalej vystúpia slovenskí umelci violista Martin Ruman, huslista Daniel Rumler, mladý violista Matej Michalec, klaviristka Jordana Palovičová, súbor Il cuore barocco či klarinetista Roland Šebesta, ktorý bude hrať s Chaos String Quartetom. Veľmi zaujímavý bude aj nočný koncert, kde svoj pohľad na Mozarta v novom šate odprezentujú Stroon, čiže Dalibor Kocian, Pjoni – Jonatán Pastirčák a Ján Šicko.

Dalibor Kocian alias Stroon Foto: Michal Liner
Stroon Dalibor Kocian alias Stroon

Kto prišiel s nápadom na nočný koncert? Inšpirovala vás Malá nočná hudba?

My s dramaturgom Andrejom Šubom, navrhli sme to Stroonovi a Pjonimu a oni túto výzvu prijali. Nevolá sa Malá nočná hudba, ale Reflexie na Mozarta. Tento koncert sa koná v sobotu 24. februára, na ktorý pripadá neblahé druhé výročie od začatia vojny na Ukrajine, takže som požiadal našich hostí – Stroona a Pjoniho, že by som urobil akýsi most medzi ich vystúpeniami a symbolicky by som odohral niekoľko ukrajinských tém. Už sme ich niekoľkokrát na festivale hrali, vyjadrujú náš názor na vojnu a symbolickú podporu Ukrajincom, túžbu, aby sa vojna už skončila.

Jonatán Pastirčák alias Pjoni Foto: Jarma Uhlíková
Pjoni Jonatán Pastirčák alias Pjoni

Tentoraz sa festival bude konať v novom priestore – v Átriu Slovenskej národnej galérie. Prečo?

SNG je nové miesto, kde sme sa usídlili na zimnú edíciu festivalu. Užtu mal koncert náš medzinárodný projekt Building Bridges. Myslím si, že je dôležité, aby ľudia počúvali hodnotnú a krásnu hudbu v krásnom priestore. Átrium prepája historickú budovu s novou prestavbou a Konvergencie tiež prinášajú prepojenie medzi históriou a súčasnosťou v hudbe. So SNG sa nám veľmi dobre spolupracuje, počas Konvergencií sa uskutoční kurátorský výklad alebo program pre deti. V piatok 23. februára je v cene vstupenky napríklad celodenný vstup do SNG, z čoho sa veľmi tešíme.

Práve na piatkovom koncerte odznie jedna rarita – Mozartovo duo č. 1 G dur pre husle a violu. Čím je výnimočné?

Toto duo sa skoro vôbec nehráva, hoci je veľmi významné. Mozart ho napísal za niekoho iného, aby neboli penále za objednávku iného autora, ale je to také zaujímavé dielo, že z jeho formy dua pre husle a violu neskôr čerpali aj ďalší autori 20. storočia – napríklad Arthur Honegger či Paul Hindemith.

Nezabúdate ani na deti – v nedeľu 25. februára o 11. hodine je na programe detský koncert Bastien a Bastienka. Pre deti akého veku je vhodný?

Pre deti od 5–6 rokov, ale vítame aj mladších či starších. Ide o Mozartovu spevohru o pastierke, jej láske k Bastienovi, o ovečkách a kúzelníkovi, ktorú zahrá súbor Il Cuore barocco s dirigentom Danielom Simandlom. Mozart ju napísal ako dvanásťročný. Detské koncerty robíme už asi 20 rokov, je to pre nás radosť aj dôležitá súčasť výchovy. Deti reagujú vynikajúco, zostane im to v pamäti a rady sa k tomu vracajú.

Olliho Mustonena ste označili za jedného z najzaujímavejších hudobníkov súčasnosti. Priblížite nám ho?

Olli Mustonen prináša veľmi inšpiratívnu, netradičnú interpretáciu. Nám sa veľmi páči, lebo je odvážna a na najvyššej úrovni, má hlboký a premyslený prístup. Je to aj výrazný skladateľ a dirigent, ktorý sa presadil vo svete. Navyše teraz je prvá príležitosť počuť a vidieť ho na Slovensku, veľmi sa tešíme, že prijal naše pozvanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #SNG #Konvergencie #Mozart #Pjoni #Stroon #Olli Mustonen