Víťazom Eurovízie sa stalo Švajčiarsko s piesňou o tom, aké je to byť nebinárnym človekom

Víťazom tohtoročnej Eurovízie, ktorá sa konala vo švédskom Malmö, sa stal švajčiarsky interpret Nemo, ktorý súťažil s piesňou The Code o ceste k poznaniu seba samého ako nebinárneho človeka. Skladba kombinuje prvky žánrov drum and bass, opery, rapu a rocku. Trofej mu prišla odovzdať minuloročná víťazka Loreen.

12.05.2024 00:48
Nemo Foto:
Švajčiarsky interpret Nemo.
debata (195)

Na druhom mieste sa umiestnilo Chorvátsko, nasledovala Ukrajina. Slovensko na Eurovízii tento rok opäť nemalo svojho zástupcu. Českej Aiko sa do finále postúpiť nepodarilo. Nemilým prekvapením večera bolo, že Brit Olly Alexander nezískal žiadne divácke hlasy.

Tohtoročnú Eurovíziu poznamenalo hneď niekoľko udalostí. Len niekoľko hodín pred finále vylúčili organizátori zo súťaže holandského speváka Joosta Kleina. Dôvodom bola sťažnosť členky produkčného štábu, ktorá hudobníka obvinila zo zastrašovania.

„Švédska polícia prešetruje sťažnosť, ktorú podala členka produkčného štábu v súvislosti s incidentom po jeho (Kleinovom) vystúpení na štvrtkovom semifinále,“ informovala Európska vysielacia únia (EBU), ktorá súťaž organizuje. Dodala, že by „nebolo vhodné“, aby spevák v súťaži pokračoval v čase, keď voči nemu prebieha právne konanie.

Holandský verejnoprávny vysielateľ Avrotros v emaile zaslanom agentúre AFP napísal, že jeho diskvalifikáciu zo súťaže považuje za „neprimeranú“ a takého rozhodnutie organizátorov ho „šokovalo“.

Tohoročnú Eurovíziu poznačila aj vojna v palestínskom Pásme Gazy a súvisiace protesty proti účasti Izraela v tejto súčasti. Vo štvrtok sa takéhoto protestu zúčastnila aj klimatická aktivistka Greta Thunbergová. Aj počas finálového večera sa z publika pri zmienkach o Izraeli ozývalo bučanie.

Švédsky spevák Eric Saade mal v prvom semifinálovom kole súťaže okolo ruky obtočenú čiernobielu palestínsku šatku – kúfiju. Reprezentoval Švédsko, ale po otcovi má palestínsky pôvod. Šatka je známa aj ako „arafatka“ podľa niekdajšieho palestínskeho vodcu Jásira Arafata.

© Autorské práva vyhradené

195 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Eurovízia