S láskou k zvuku

Pomenovať album Splendor (nádhera) môže pri post-rocku značiť skôr nadhľad ako narcizmus, ale v kombinácii zvukov, hlukov, ruchov a melódií nového počinu slovenskej štvorice The Ills je názov úplne opodstatnený.

29.09.2012 16:00
39 Ills 3X Skupina The Ills naživo Foto:
Skupina The Ills naživo
debata

Napriek mätúcemu „The“, nie sú The Ills imidžovým gitarovým zoskupením hrajúcim sa na kadejakú britskú kapelu. Trendy a populárne vlny odignorovali a nenápadne si v rámci alternatívy vytvorili na slovenskej scéne vlastný malý priestor, ktorému kraľujú. Bez vokálu a bez oslnivých inštrumentálnych schopností rozhodli sa pracovať najmä s atmosférou a tá sa stala tiež hybnou silou ich druhého albumu.

Mozog obalený tónmi
Pomedzi všetky tie gitarové motívy, ktorými The Ills rozprávajú namiesto slov, je u muzikantov v prvom rade cítiť lásku k zvuku ako takému. Nemajú žiadne tendencie roztancovať dav ani rozdávať posolstvá, rozhodli sa obaliť mozog poslucháča tónmi a dodať okolitému svetu priam filmový rozmer ako na soundtracku.

Ich už druhý album Splender obsahuje sedem piesní tvoriacich kvalitatívne aj ideovo jednoliaty celok plný zvukových príbehov s dejom a gradáciou. Vďaka šikovnej produkčnej práci pôsobia skladby niekoľkovrstvovo, cítiť v nich priestor, čo je v kombinácii s príjemnými harmóniami jasnou voľbou pre toho, kto má záujem, aby ho hudba vtiahla do jej vlastného sveta a dopriala mu emóciu.

Dôraz na výsledok
V porovnaní s debutovým To Wish Impossible Things je na Splendor pomenej post-rockových a shoegazeových dunivých pasáží, je nežnejší a bližšie k poslucháčovi, ktorého by si mohol získať na prvé počutie. Čím je extáza hluku a rachotu vzácnejšia, tým je atmosféra napätejšia a finálny dojem silnejší.

The Ills sú viac hudobní fanúšikovia ako hudobníci, v tvorbe nepresadzujú seba samých a dôraz kladú na výsledok, takže album plynie prirodzene a bez násilných prvkov autoprezentácie. Pretože stále platí, že v muzike ťažko prísť s niečím originálnym a novým, zrejme by ste pri hlbšej analýze našli staré známe postupy a grify, no ohurovať genialitou nie je cieľom.

Ak si totiž bez zbytočného premýšľania budete „lebediť“ v samote ponorení v melódii, veľmi rýchlo pochopíte, prečo je Splendor nádhera. Užiť si ho rovnako ako v MP23 môžete aj fajšmekersky na vinylovej platni.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

The Ills: Splendor, EXITAB label

© Autorské práva vyhradené

debata chyba