Mosty, čo neprestali spájať

Päťkrát rovnaké slovo v rôznych jazykoch má v názve podujatie, ktoré môžeme bez obáv z precenenia nazvať unikátom. Mosty – Hídak – Gesharim – Phutru - Bridges odštartovali v stredu koncertom v Liptovskom Mikuláši a pokračovať budú počas najbližších dní i v ďalších mestách.

11.10.2012 16:19
bittova bittová Foto:
Kvarteto, ktoré spojilo podujatie Mosty, prinesie aj Ivu Bittovú.
debata

Po menách ako Hana Hegerová, Collegium Musicum, Peter Lipa a mnoho ďalších patria tento rok Mosty jazzovému kvartetu zostavenému z výrazných muzikantských osobností pôsobiacich v krajinách visegrádskej štvorky. Slávnu speváčku a huslistku Ivu Bittovú z Čiech doplnil nádejný slovenský trubkár Oskar Török, spoluzakladateľ formácie Vertigo, ktorý má s Ivou Bittovou skúsenosť aj z účinkovania v jej experimentálnom projekte Sato-San. Maďarsko zastúpil a prínosom pre teleso určite bude i saxofonista Mihály Dresch a štvoricu uzavrel hviezdny klavirista z Poľska – Leszek Mozdzer.

Mozdzer, ktorého nahrávky nielen v jeho domovskej krajine, ale napríklad tiež v Nemecku dosahujú platinové vydania, sa okrem sólovej tvorby môže popýšiť spoluprácou so špičkovými interpretmi rôznych žánrov, objavil sa napríklad na albume Davida Gilmoura z Pink Floyd On an Island (2006) a Gilmour ho pozval ako špeciálneho hosťa i na nahrávanie koncertu Live in Gdaňsk (2008). Ďalej sa v zozname jeho spolupracovníkov objavujú mená ako Phil Manzarera (ex Roxy Music), Jan Kaczmarek a Anna Maria Jopek.

Nové autorské skladby
Mosty majú za sebou 21-ročnú históriu a hoci sa ich koncept vyvíja a mení, myšlienka kvalitnej umeleckej spolupráce bez národnostných či etnických bariér ostáva. Hlavným organizátorom podujatia je už od samého začiatku projektu Ladislav Snopko, ktorého k nápadu priviedla rekonštrukcia synagógy v Liptovskom Mikuláši. „V tom čase som ešte ako minister kultúry navštívil jednu z najkrajších synagóg na našom území, ale nachádzala sa v takom stave, že jej bezpodmienečne bolo potrebné pomôcť. Začalo to spoluprácou medzi mladými kresťanmi a židmi pri jej opravách a neskôr aj pri opravách kresťanských kostolov a na záver sme vždy zorganizovali koncert, ktorého časť sa odohrávala v spomínanej synagóge a súbežne s ňou druhá časť v kresťanskom kostole. Účinkujúci boli prepojení rozhlasovými linkami, takže to znelo, akoby stáli na jednom pódiu.“

Symbol spolupráce sprevádzal Mosty – Gesharim aj minulý rok, keď príležitosť 20. výročia visegrádskej štvorky podnietila ideu rozšíriť rozmer podujatia o prvok vzájomnosti medzi štyrmi krajinami doplnený o kultúru židovskej a rómskej menšiny. Na tento koncept nadviazali organizátori i dnes, ale na rozdiel od prezentácie šiestich samostatných hudobných telies patrí 21. ročník jedinému zoskupeniu. „Muzikanti spolu komunikovali asi pol roka, pred pár dňami sa stretli a poctivo cvičia. Je to výnimočné, že sa takíto skvelí interpreti z rôznych krajín spojili, aby vytvorili niečo nové a hodnotné,“ hovorí hlavný organizátor. Piesne sú totiž výlučne autorskou prácou, zásluhu na ich zložení má najmä Iva Bittová a Leszek Mozdzer.

Po koncerte v synagóge v Liptovskom Mikuláši, ktorý neskôr zo záznamu odznie aj na Rádiu Devín a v Slovenskej televízii, vystúpi jedinečné kvarteto v piatok v Košiciach, v sobotu vo Veľkej sále Slovenského rozhlasu v Bratislave a v nedeľu v pražskom divadle Archa. „Pevne verím, že sa projekt aj v takejto podobe uchytí a bude pokračovať,“ dúfa Ladislav Snopko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba