Súčasná hudba ušami študentov

Aj tvorba uznávaného slovenského skladateľa Ilju Zeljenku, ktorý by v decembri oslávil 80 rokov, odznie v týchto dňoch na festivale súčasnej hudby Orfeus v bratislavskom centre Batelier a Dvorane Hudobnej a tanečnej fakulty Vysokej školy múzických umení.

24.10.2012 14:00
ORFEUS-2012 pozvanka orfeus zeljenka Foto:
Ilja Zeljenka na plagáte festivalu Orfeus
debata

„Orfeus prichádza do puberty, má 13 rokov a v tomto veku začína byť "zdravo bezočivý“," vysvetľuje manažér podujatia Peter Domborský pôvod dvojice slov, ktoré sa stali sloganom ročníka. Od stredy do soboty si študenti VŠMU pripravili pre návštevníkov program nielen hudobný, ale spojením síl budúcich skladateľov a tanečníkov s filmármi, bábkohercami, scénografmi, či režisérmi vznikol multiartový festival.

Do programu sa okrem nových kompozícií, či tanečných vystúpení študentov dostáva aj koncert ambientej formácie LEad, alebo indie-rockových Plastic Swans. Obe vystúpia v stredu. Názov druhého dňa Zeljenka Remake už napovedá, že pôjde o poctu skladateľovi. Vo štvrtok večer odznejú jeho diela 9 skladieb a Sonety upravené 12 študentmi do transkripcie pre experimentálny komorný ansámbel Musica Stricta pod taktovkou dirigenta Mariána Lévaja. „Ilja Zeljenka bol svojím spôsobom rebelom, to čo tvoril, ako to tvoril a kedy to tvoril, bolo odvážne,“ vysvetľuje Dombrovský.

Posledné dva koncertné večery sú venované domácej a zahraničnej študentskej tvorbe. Počas festivalu prebieha paralelne na pôde VŠMU aj medzinárodné skladateľské sympózium „Kompozičné paradigmy… včera, dnes, zajtra“, ktoré bude hostiť študentov a pedagógov z Maďarska, Rakúska, Poľska a Českej republiky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba