Vydražia fotografiu, ktorá vyvracia mýtus o Beatles

V piatok 18. augusta sa uskutoční on-line aukcia fotografie Beatles, ktorej existencia vyvrátila mýtus sprevádzajúci titulnú snímku ich albumu Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Mnohí fanúšikovia totiž verili, že Paul McCartney sa na fotení, ktoré sa konalo v Chelsea v roku 1967, vôbec nezúčastnil.

17.08.2023 10:00
Beatles Foto:
Fotografia, ktorá potvrdzuje prítomnosť Johna McCartneyho na fotení.
debata

Dôvodom mala byť napätá atmosféra v skupine. Jeho fotografia na obálke bola preto údajne dodaná samostatne. Ďalšia snímka, ktorá sa nachádza na zadnej strane albumu, zobrazuje McCartneyho, ktorý je na rozdiel od ostatných členov kapely otočený chrbtom.

Fotografia, ktorá mýtus vyvracia, je súčasťou balíčka pre tlač, ktorý dala v roku 1984 dokopy hudobná spoločnosť EMI za účelom spropagovania plánovanej kolekcie nevydaných skladieb. „Je zaujímavé spomenúť, že (fotografia) vyvracia teóriu, že Paul McCartney nebol prítomný na foteniach,“ píše sa v stanovisku EMI.

Balíček obsahuje aj otázky a odpovede – predstavitelia EMI sa totiž chceli vyhnúť nepríjemným reakciám médií. Na otázku: „Nemyslíte si, že ste sa previnili zneužitím/okrádaním Beatles tým, že ste vydali skladby, ktoré nikdy nemali v úmysle vydať?“ odpovedajú: "Pašeráci a falšovatelia sú vinní z okrádania Beatles, nie EMI, ktorí sú zákonnými vlastníkmi tohto materiálu.“ Spomínaná kolekcia však napriek plánom nevyšla.

the ebatles Čítajte viac Umelá inteligencia oživí hlas Johna Lennona v poslednej nahrávke Beatles, prezradil McCartney

Podľa Martina Hughesa z Wessey Auction Rooms v Chippenhame je fotografia McCartneyho klenotom v korune. „Dlho sa povrávalo, že Paul McCartney nebol na fotení Sgt. Peppera, pretože na zadnej strane albumu ho bolo vidieť len zozadu. Táto fotografia ukazuje stranu jeho tváre, čo by dokazovalo, že tam v ten deň skutočne bol. Fanúšikovia Beatles z celého sveta – a nie je ich málo – budú stáť v rade, aby sa o ňu uchádzali.“

Hughes uvádza, že ide jeden z najlepších predmetov spojených s Beatles, ktoré mal príležitosť katalogizovať. „Vždy, keď na aukcii predávame vzácne artefakty Beatles, dochádza k boju o najlepšiu ponuku – ale pri niečom takom unikátnom, ako je toto, očakávam záujem z celého sveta.“

Už po pár dňoch od zverejnenia mali zarezervované telefónne linky z množstva rôznych krajín. „Cítim sa byť poctený, že môžem byť dočasným správcom takého zaujímavého diela z hudobnej histórie,“ hovorí Hughes.

Podľa odhadov by sa fotografia mohla vydražiť za 5– až 10-tisíc libier. Aukčná sieň len nedávno vydražila zbierku autogramov členov Beatles za 14-tisíc libier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #dražba #hudba #fotografia #Paul McCartney