Zomrel hudobník a spevák Vašo Patejdl, mal 68 rokov. Elán: V srdci zostala bolesť a prázdno

Vo veku 68 rokov zomrel v sobotu v noci po krátkej a ťažkej chorobe hudobník, spevák a skladateľ Vašo Patejdl.

19.08.2023 11:14 , aktualizované: 14:34
Vaso Patejdl klavesy Foto: ,
Obľúbeným nástrojom Vaša Patejdla bol klavír.
debata (83)

Na facebooku o úmrtí svojho člena informovala kapela Elán. „S nekonečnou bolesťou a prázdnotou v našich srdciach vám oznamujeme, že v sobotu 19. augusta 2023 v nočných hodinách nás po krátkej a ťažkej chorobe navždy opustil mimoriadny a vzácny človek, náš celoživotný priateľ, výnimočný a geniálny hudobník a hudobný skladateľ megahitov svetovej úrovne, pán Vašo Patejdl,“ uviedla skupina.

Vašo Patejdl sa narodil 10. októbra 1954 v Karlových Varoch. Jeho otec bol český hudobník, ktorý hrával napríklad s Waldemarom Matuškom, mama bola stavebná projektantka. Keď mal päť rokov, presťahovala sa rodina do Bratislavy.

Mladý Vašo k hudbe inklinoval, a hoci mal pôvodne študovať hru na husliach, pre krátky malíček presedlal na klavír. Neskôr absolvoval štúdium kompozície u profesora Alexandra Moyzesa na VŠMU v Bratislave.

„Hľadal som možnosť, ako sa naučiť čo najviac o hudbe, tak som sa odvážne prihlásil na vysokú školu múzických umení, čo bola vtedy jediná možnosť ďalšieho hudobného vzdelania. Podmienkou bola tvorba v oblasti vážnej hudby, tak som sa jej začal venovať rok pred prijímacími skúškami, pred komisiou som potom predviedol pár svojich skladieb a oni ma prijali,“ uviedol Patejdl pre Pravdu.

Vašo Patejdl v poslednom rozhovore pre Pravdu
Video
Vašo Patejdl v poslednom rozhovore pre Pravdu počas covidu hovorí o Eláne a svojich ďalších plánoch / Zdroj: TV Pravda

Slávu mu priniesla dlhoročná spolupráca s Elánom, ktorú spoluzaložil v roku 1968. Po vystupovaní v bratislavských študentských kluboch sa kapele podarilo dostať do širšieho povedomia pesničky Semafór či Dám ti všetko, čo mám. V roku 1979 vystúpila formácia po prvýkrát na Bratislavskej lýre, a to so skladbou Bláznivé hry. Vašo Patejdl za ňu vtedy získal cenu za najlepší aranžmán.

Skladateľ a hudobník Vašo Patejdl.
Skladateľ a hudobník Vašo Patejdl.
+17V júli vystúpil Vašo Patejdl na festivale...

Osemdesiate roky boli pre mladých muzikantov splneným snom. Prakticky z každej novej skladby bol z noci do rána hit a kapela žala slávu. Vašo Patejdl však Elán opustil v roku 1985 a k svojim niekdajším spoluhráčom sa vrátil až o jedenásť rokov neskôr, teda v roku 1996.

„Niekoľkokrát v živote som musel urobiť rozhodnutie, ktoré nevyzerá pragmaticky, ale cítil som, že to musím urobiť,“ vysvetlil v rozhovore pre Pravdu. „Vôbec som nemal v pláne začať vlastnú kariéru, chcel som sa venovať tomu, čo som vyštudoval, komponovaniu. Čo sa má stať, nech sa stane, po jedenástich rokoch som sa do Elánu vrátil, a tak je to v poriadku,“ dodal.

Na snímke spevák Jozef Ráž počas koncertu...
Na snímke atmosféra počas koncertu skupiny Elán...
+3Na snímke atmosféra pred koncertom skupiny Elán...

Svoj hudobný a skladateľský talent však Patejdl v tom čase prejavil s o to väčším úspechom. Obdobie jeho najväčšej slávy nastalo v polovici osemdesiatych rokov. Po prvých štyroch elánovských albumoch stihol skomponovať hity pre svoj sólový album, hudbu do populárneho filmu Fontána pre Zuzanu (Dvaja, Poďme spolu lietať, Nemožná, Ak nie si moja), ale aj pesničky pre svojich hudobných kolegov.

Jeho meno nájdete napríklad pod skladbami Po schodoch Müllerovho Banketu, Sme také, aké sme Beáty Dubasovej alebo Maturitné tablo Júlie Hečkovej. Spolu s textárom Ľubošom Zemanom tvoril stálu autorskú dvojicu. V roku 1987 sa stal víťazom Bratislavskej lýry.

V roku 2021 vyšla Elánu po štyridsiatich rokov od vydania reedícia ich debutového albumu Ôsmy svetadiel. „Určite je to album so starými fotografiami, ale na prekvapenie sú stále živé. Hrávali sme ich po celý čas, až dodnes ich máme stále v repertoári, piesne ako Kaskadér či Ôsmy svetadiel žili s nami celých 40 rokov a nezostarli, hráme ich v tom istom aranžmáne, ako sme ich vtedy nahrali,“ uviedol Vašo Patejdl v rozhovore pre Pravdu. "

Tento rok vznikla divadelná verzia legendárneho muzikálu Fontána pre Zuzanu s megahitmi Vaša Patejdla, s choreografiou a v réžii Jaroslava Moravčíka a na texty piesní Borisa Filana a Jozefa Urbana. Na librete sa podieľal aj Karol Hlávka a Dušan Rapoš, režisér filmovej trilógie.

Fontána pre Zuzanu Čítajte viac Po 38 rokoch ožíva Fontána pre Zuzanu - ako muzikál

„Muzikál ponúka obrovský priestor pre zborové scény, tanečné aj dramatické scény a to všetko v jednom diele. Mám rád, keď môžem každej postave vytvoriť vlastný motív, s ktorým potom pracujem, rozvíjam ho. Tvorba muzikálu trvá niekoľko mesiacov a potom príde ten deň, keď sa predstaví divákom a oni reagujú – zatiaľ priaznivo – a preto to robím,“ povedal Patejdl v rozhovore z roku 2021.

Budúci rok sa pri príležitosti 70. narodenín Joža Ráža a Vaša Patejdla mali konať dva jubilejné koncerty skupiny Elán – 20. septembra v Prahe a 27. septembra v Bratislave. Elán odohral svoje posledné turné v roku 2018, kedy svoje veľkolepé československé halové a open air koncerty plné vizuálnych efektov a projekcií skončil vo vypredanej pražskej O2 aréne.

Elan70 Čítajte viac Veľkolepý návrat Elánu: 70. narodeniny Joža Ráža a Vaša Patejdla oslávia v Prahe a v Bratislave

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Vašo Patejdl #Elán