Francúzsky hudobný mág Jean-Michel Jarre má 75 rokov

Jeho koncerty pre milióny ľudí vstúpili do Guinessovej knihy rekordov. Francúzsky hudobník a multiinštrumentalista Jean-Michel Jarre, ktorý dnes slávi 75. narodeniny, je známy monštruóznymi koncertmi plnými počítačových animácií, videoprojekcií a laserových efektov, často sprevádzaných ohňostrojmi. "Počúvam hudbu sfér a odovzdávam ju ľuďom," hovorí o svojej tvorbe.

24.08.2023 10:00
Jean Michel Jarre Foto: ,
Hudobník Jean-Michel Jarre.
debata

Hudba ho sprevádzala od detstva. Narodil sa v Lyone v rodine úspešného hollywoodskeho komponistu Mauricea Jarrého, autora hudby k filmu Doktor Živago, a už v piatich rokoch hral na klavír a gitaru. Preslávil ho hneď tretí album Oxygene (1976) s ľúbeznými náladovými plochami a silnými hudobnými nápadmi.

Od tej doby vydal viac ako dve desiatky ďalších albumov na 80 miliónov hudobných nosičov. Posledný album s názvom Oxymore vydal vlani. So svojimi audiovizuálnymi show sa predstavil takmer po celom svete.

Jarre je priekopníkom obrovských mestských koncertov, s ktorými je zapísaný aj v Guinessovej knihe rekordov. Prvý rekord dosiahol s koncertom pred La Défense v Paríži, na ktorom bolo 2,5 miliónov divákov. O pár rokov neskôr ho prekonal pri príležitosti osláv 850. výročia založenia Moskvy, kde hral pre vyše 3,5 milióna ľudí.

Jean Michel Jarre Čítajte viac Jean-Michel Jarre sa rád vracia na Slovensko

Vizionár elektronickej hudby, ktorý objavil pôvab syntetizátorov, bol 20 rokov ženatý s britskou herečkou Charlotte Ramplingovou, s ktorou má syna Davida. Ďalšie dieťa, dcéru Emily, má z prvého manželstva s Flore Guillardovou.

V máji 2005si vzal herečku Anne Parillaodovú, kvôli ktorej rok predtým „utiekol“ filmovej hviezde Isabelle Adjaniovej pred ich dlho plánovanou svadbou. Jeho štvrtou manželkou sa stala čínska herečka Kung Li.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #jubileum #Jean-Michel Jarre