Iva Bittová vystúpi na festivale Vive Musica! dvakrát

Iva Bittová na festivale Viva Musica! predstaví svoj nový hudobný projekt s názvom Čo mi otec spieval. Sekundovať jej bude violončelista, skladateľ a improvizátor Anil Eraslan.

25.07.2023 07:00
iva bittova Foto:
Iva Bittová vystúpi na festivale Viva Musica! hneď dvakrát.
debata

Iva Bittová je umelkyňa, ktorej talent, aura a charizma presahuje akýkoľvek konvenčný opis. Svojou muzikálnosťou a pokorou s ľahkosťou prekračuje hranice hudobných žánrov. Jej koncerty sa všade vo svete stávajú pastvou pre všetky ľudské zmysly. Tak tomu bude i na festivale Viva Musica!, na ktorom predstaví svoj nový hudobný projekt s názvom Čo mi otec spieval. Sekundovať jej bude violončelista, skladateľ a improvizátor Anil Eraslan.

Iva Bittová Čítajte viac Viva Musica! sa vracia k svojim koreňom. Hudobnými záhradami sa priblíži ľuďom

Festival Viva Musica! už 19 rokov ponúka svojim návštevníkom koncerty, ktoré sa prirodzene menia na neopakovateľné zážitky. Jedným z takýchto zážitkov bude vystúpenie fenomenálnej Ivy Bittovej, ktorá pre veľký záujem odohrá na festivale dva koncerty. Prvý už vypredaný koncert sa uskutoční 29. júla 2023 o 19:00 v Letnej čitárni u Červeného raka a druhý pridaný koncert sa udeje deň na to v rovnaký čas na nádvorí Kaštieľa Pálffy vo Svätom Jure.

solamente naturali Čítajte viac Viva Musica! prinesie spojenie slovenskej a nórskej starej hudby a vystúpi aj violončelové duo

Na oboch koncertoch sa predstaví s violončelistom, skladateľom a improvizátorom Anilom Eraslanom, s ktorým odohrá svoj nový hudobný projekt Čo mi otec spieval (What my father sang to me) nesúci jej jedinečný umelecký rukopis a zároveň pripomínajúci minulosť, zabudnuté svety našich rodičov a starých rodičov či vplyvy národnostne bohatého kultúrneho prostredia Strednej Európy. Cestou k pochopeniu týchto svetov môže byť jeden z najjednoduchších hudobno-vyjadrovacích prostriedkov ľudová pieseň a jej takmer nekonečná možnosť interpretácie. Ako Iva Bittová o ľudových melódiách sama hovorí: Melódie nám pripomínajú, aby sme zostali v spojení s naším detstvom, rodičmi, tradíciami, vášňami a emóciami; naučili sa, ako povzbudiť a utíšiť temné chvíle v našich životoch a ako premieňať každý malý záchvev inšpirácie na umenie.

Miriam Minkova  Sinfonietta Bratislava Čítajte viac Poďte v prvý júlový deň na sláčikový koncert do Lisztovej záhrady. Zahrá Sinfonietta Bratislava

Iva Bittová už desiatky rokov vo svojej tvorbe zakaždým úplne netradične a neopakovateľne, ale vždy umelecky presvedčivo ukazuje, s akou ľahkosťou sa dotýka hraníc mnohých hudobných žánrov ako jazz, folklór či klasická hudba. A hoci je jej spôsob tvorby a interpretácie takmer neuchopiteľný, to, čo do neho vnáša, je vždy bytostne ľudské, zrozumiteľné a pravdivé. 19. ročník festivalu Viva Musica! prebieha od 29. júna do 17. augusta 2023 na rôznych miestach v Bratislave.

Koncerty 19. ročníka festivalu Viva Musica! sa konajú pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a primátora Hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Iva Bittová