Madonna prerazila už prvým albumom z roku 1983

Americká speváčka Madonna prerazila hneď prvým albumom, ktorý vyšiel 27. júla 1983 a mal stručný názov - Madonna. Platne, na ktorej nechýbal ani jej úplne prvý úspešný singel Everybody z októbra 1982 alebo diskotékové hity ako Lucky Star, Holiday či Borderline, sa predalo vyše desať miliónov kópií a niekoľko týždňov bola na popredných priečkach rebríčkov na oboch stranách Atlantiku.

27.07.2023 07:00
Speváčka Madonna na snímke z filmu Kto je to... Foto:
Speváčka Madonna na snímke z filmu Kto je to dievča? z roku 1987.
debata

Časopis Rolling Stone platňu opakovane zaradil medzi stovku najlepších debutových albumov všetkých čias.

Madonna prerazila hneď prvým albumom Madonna,...
Madonna na obale albumu Like a Virgin z roku 1984.
+6Zatiaľ posledný album vydala Madonna v roku...

Madonna Louise Cicconeová pôvodne študovala balet, s neveľkým úspechom sa venovala modelingu, nafotila niekoľko erotických snímok a skúšala to aj ako bubeníčka a speváčka v rôzných kapelách. Zásadný prielom prišiel až s jej prechodem na sólovú dráhu začiatkom 80. rokov a vydaním singlu Everybody. Speváčka stavila na imidž zlého dievčaťa z ulice a fanúšičky kopírovali jej záľubu v kruhových náušniciach, náramkoch a ďalších ozdobách.

Vody svetovej popmusic výrazne rozčerila s albumom Like a Virgin z roku 1984, odvtedy pridala ďalší tucet štúdiových platní, zatiaľ naposledy v roku 2019 titul Madame X. Hoci sú jej spevácke schopnosti podľa kritikov skôr priemerné, za jeden zo svojich najlepších albumo Ray of Light (1998) získala štyri Grammy. Na konte má aj tri soundtrackové albumy. Najznámejší z nich je Evita z roku 1996 z rovnomenného muzikálu, kde si zahrala aj hlavnú úlohu. Vydala tiež šesť platní so záznamami koncertných vystúpení a sedem výberov hitov.

lana del rey Čítajte viac Recenzia: Lana Del Rey našla na najnovšom albume cestu sama k sebe

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Madonna