Zomrela svetoznáma írska speváčka Sinéad O’Connor. Mala 56 rokov

Nahrala jednu z najpôsobivejších piesní o láske a onedlho v televíznom prenose roztrhala fotku pápeža. Verejnosť ju milovala aj nenávidela pre to isté. Pre jej až neohrabanú úprimnosť a otvorenosť v hudbe, ale aj vo verejných vyjadreniach a v súkromnom živote sa stala kontroverznou osobnosťou, ktorú nebolo možné prehliadnuť. Svetoznáma írska speváčka a rodáčka z Dublinu Sinéad O’Connor v utorok zomrela.

26.07.2023 20:06 , aktualizované: 20:48
Speváčka Sinead O'Connor na archívnom zábere. Foto: ,
Speváčka Sinead O'Connor na archívnom zábere.
debata (27)
Shinéad O´Connor

Svetoznáma írska speváčka zomrela, pripomeňte si ju na fotografiách

Fotogaléria
Sinead O'Connor na snímke zo 17. ročníka...
Sinéad O'Connor v roku 1992, keď jej hviezda...
+14Sinead O'Connor na koncerte počas udeľovania...

Uznávaná dublinská interpretka Sinéad O’Connor vydala 10 štúdiových albumov, pričom jej pieseň Nothing Compares 2 U bola v roku 1990 vyhlásená ocenením Billboard Music Awards za svetový singel číslo jeden. Začiatkom tohto roka bola ocenená inauguračnou cenou za klasický írsky album na RTÉ Choice Music Awards.Informoval o tom Irish Times. Preslávil ju jej emotívny hlas, krátky zostrih vlasov a hit Nothing Compares 2U z roku 1990. V minulosti trpela psychickými problémami.

Ako írsky denník pripomenul, O'Connor na začiatku tohto roka získala ocenenie na írskych hudobných cenách RTÉ Choice Music Awards. Speváčka vtedy zožala veľký potlesk, keď venovala svoju cenu „všetkým členom írskej utečeneckej komunity“. „Ste v Írsku veľmi vítaní. Milujem vás a prajem vám šťastie,“ uviedla.

Sinead O´Connor Čítajte viac Sinéad O'Connor zatienila Madonnu, zaspieva na poctu slobode

Nikto nechce ženský hnev

Speváčku často vnímali ako kontroverznú, ona sama sa označila za človeka, ktorý rád robí problémy. Ona sa nehrala na „zlé a nahnevané dievča“, ona ním naozaj bola. Najmä odkedy vo verejnom televíznom prenose relácie Saturday Night Live roztrhala fotografiu vtedajšieho pápeža Jána Pavla II. sa jej mnohí stránili. „Bojujte proti skutočnému nepriateľovi!,“ vyhlásila na protest proti zneužívaniu detí v katolíckej cirkvi. Bol to rok 1992 a speváčka postupne prichádzala aj s ďalšími s odvážnymi vyjadreniami.

„Hudobný priemysel sexualizuje ženy – umelkyne, aby ich umlčal,“ povedala v poslednej epizóde Women's podcast (Ženské podcasty) denníka Irish Times. Hovorila o svojich memoároch (Remembering), o svojom strachu z hudobných manažérov, keď bol rapp v USA na vrchole slávy. „Som v rovnakej kategórii ako mnohí rapperi, len z iného dôvodu. Oni hovoria tvrdé pravdy, ale ja zároveň vystavujem seba samu a oni nechcú, aby dievčatá boli samými sebou. Nikto nechce ženský hnev. Viete, nikto nechce, aby ženy vládli svetu,“ siahla do svojich spomienok v podcaste z mája 2021. Rozoberala aj témy, ako hudobný priemysel prevrátil naruby ideu ženského oslobodenia, už malým dievčatám vsugerúva, že ich hodnotu určuje to, ako vyzerajú.

Sinead O´Connor Čítajte viac Sinéad O'Connorová už nechce spievať svoj najväčší hit

Prvú gitaru dostala od mníšky

Sinéad mala ťažké detstvo, podľa denníka Die Welt ju vlastná matka sexuálne zneužívala. Ako tínedžerka ukradla pár zlatých topánok pre kamarátku, ktorá si ich chcela obuť na koncert – Sinéad pri krádeži prichytili a poslali do polepšovne. Táto internátna škola, ktorú viedli mnišky, v nej zanechala veľkú traumu. Pamätala si strašidelné obrazy žien, ktoré žili na hornom poschodí v neoficiálnom hospici pre bývalé chovanice smutne známych tzv. Magdaléniných práčovní, v ktorých mníšky " prevychovávali padlé dievčatá". Mladým matkám tam násilne odoberali ich deti, chovanice sa tu ocitali proti svojej vôli a na nútených prácach – v priebehu 150 rokov, kým toto zariadenie pod hlavičkou štyroch rádov katolíckej cirkvi fungovalo. Posledné „Magdalénine práčovne“ boli zatvorené až v roku 1990.

Mladá Sinéad tam však stretla aj jednu dobroprajnú mníšku, ktorá jej venovala prvú gitaru a noty s piesňami Boba Dylana – v nádeji, že dievča sa polepší. „Nejako vydedukovala, že by som sa mala venovať hudbe… že jediný spôsob, ako ukončiť toto príšerné obdobie, je dať mi gitaru a hudbu – a fungovalo to!,“ spomína Sinéad O’Connor vo svojej knihe memoárov.

Po rozvode jej rodičia žili oddelene, založili si nové rodiny a matka napokon zomrela pri autonehode. „Nemohla som priznať svoj hnev na matku, preto som za sebou spálila všetky mosty,“ komentovala vtedajšie obdobie dodatočne.

Sinéad O’Connor trpela mánicko-depresívnym ochorením a roky bola závislá od drog a alkoholu. Bola dokopy štyri razy vydatá, najkratšie manželstvo trvalo len 16 dní. V roku 2011 na svojej web stránke verejne hľadala partnera, ktorý by bol „taký hladný po sexe ako ona“, no pár dní potom sa vydala.

Conor McGregor, Sinead O’Connorová Čítajte viac O’Connorová vs. Conor. Znieš ako rasistický otrokár, odkázala McGregorovi speváčka

Dvakrát si zmenila meno

V roku 2017 si zmenila meno na Magda Davittová. O rok neskôr konvertovala na islam a znova si zmenila meno, tentoraz na Shuhada Sadaqatová. V uplynulom období však verejne vystupovala pod svojím pôvodným menom a trávila čas v írskom grófstve Roscommon a v Londýne.

Ako pokračujú britské noviny, vo svojom poslednom príspevku na Twitteri zverejnila fotografiu syna Shanea s popiskom: „Odvtedy žijem ako živá mŕtva. Bol láskou môjho života, svetlom mojej duše.“

Sinéad Marie Bernadette O'Connor zaujala verejnosť už počas 80. rokov minulého storočia, a to vďaka debutovému albumu The Lion And The Cobra (1987). Celosvetovú slávu jej však priniesla v roku 1990 spomenutá pieseň Nothing Compares 2 U. Málokto však vie, že to nie je jej vlastná pesnička, ale cover verzia skladby Princea.

Hit bol súčasťou jej druhej štúdiovky I Do Not Want What I Haven't Got (1990), na ktorú postupne nadviazala nahrávkami Am I Not Your Girl? (1992), Universal Mother (1994), Faith And Courage (2000), Sean-Nós Nua (2002), Throw Down Your Arms (2005), Theology (2007), How About I Be Me (And You Be You)? (2012) a I'm Not Bossy, I'm The Boss (2014).

Írsku umelkyňu prežili jej tri deti. Jej ďalší syn Shane zomrel vlani vo veku sedemnástich rokov. Spáchal samovraždu.

V roku 2021 vydala O’Connorová knihu memoárov Rememberings a minulý rok režisérka Kathryn Ferguson nakrútila film o jej živote.

Ireland O'Connor's Son Čítajte viac Syna speváčky Sinead O'Connorovej našli mŕtveho, zrejme spáchal samovraždu
27 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #úmrtie #Sinéad O'Connor