Dnes tu nehráme Dežove piesne. Ale nebyť Deža, tak tu teraz nie sme

V bratislavskej mestskej časti Dúbravka sa v sobou 9. septembra uskutočnil už 6. ročník festivalu Spomienka na Deža, venovanej skladateľovi, hudobníkovi, režisérovi, dramaturgovi a spisovateľovi Dežovi Ursinymu. Do parku na Fedákovej ulici, kde výnimočný umelec žil dvadsať rokov, prijalo pozvanie na vystúpenie viacero známych muzikantov, medzi nimi Jana Kirschner, Zuzana Mikulcová, Katarína Máliková a ďalší.

09.09.2023 20:57
festival Spomienka na Deža autor: Robert Hüttner Foto:
Spomienku na Deža rozprúdila Jana Kirschner svojím temperamentným vystúpením.
debata

„Dnes tu nehráme Dežove piesne. Ale nebyť Deža, tak tu nie sme,“ vyhlásila z pódia Jana Kirschner. "Ku mne Dežo prišiel trocha neskôr, keď som mala asi sedemnásť rokov, cez Andreja Šebana a mojich muzikantov, ktorí boli z Bratislavy. Začala som po ňom pátrať a stále sa o ňom dozvedám nové veci, stále ho objavujem.

Piesne, ktoré napísal pred mnohými rokmi, pred celými dekádami, sú stále aktuálne a výnimočné. Keď ho počúvate, okamžite rozoznáte, že to nemôže byť nikto iný. To je v dnešnom hudobnom svete nezvyčajné, mnohí speváci a speváčky a hudobníci akoby splývali do jednej masy, ale on je rozpoznateľný. Dežo je proste len jeden. Dnes sme síce nehrali jeho skladby, ale bez neho by veľa vecí v slovenskej hudbe nevzniklo. Ovplyvnil celé generácie," povedala po vystúpení pre Pravdu.

Vlado Černý Dežo Ursiny Marián Varga Čítajte viac Na Deža Ursinyho si zaspomína Jana Kirschner, jeho syn Kubo Ursiny a ďalší umelci. Hudbou aj slovom

Aj speváčka a hudobníčka Zuzana Mikulcová si považuje za česť, že mohla vystúpiť na Spomienke na Deža, lebo jeho hudba ju stále sprevádza. V roku 2019 Zuzana nahrala pieseň Hovor mi, ktorá je odkazom na Dežovu pieseň Hovor mi do ucha z albumu Ten istý tanec. V živom vystúpení zakomponovala do svojej skladby motívy z jej najobľúbenejšej platne Deža Ursinyho Krajina detstva.

Spomienka na Deža sa konala v bratislavskej... Foto: Robert Hüttner
festival Spomienka na Deža autor: Robert Hüttner Spomienka na Deža sa konala v bratislavskej Dúbravke v parku na Fedákovej ulici, kde Dežo Ursiny žil dvadsať rokov. Nálada bola príjemná a o špeciálny program mali postarané aj deti.

Dežove piesne však spieval syn Jakub Ursiny. Hoci jeho kapela sa volá Provisorium, ani táto hudba a už ani toto podujatie, ktoré si ju pripomína, žiadnym provizóriom nie je. „Je to už šiesty ročník ja som rád, že sa každý rok koná takáto dôstojná spomienka, ktorú si ľudia obľúbili,“ povedal Jakub Ursiny.

Dežo Ursiny Čítajte viac Pred 75 rokmi sa narodil bard slovenskej hudby Dežo Ursiny

Ku kapele si prizval hudobníčku Dorotu Nvotovú a zazneli tak piesne o láske aj o vojne. „Tie piesne vznikli na motívy protivojnového románu Romaina Rollanda Peter a Lucia, sú z albumu P+L, ktorý bol pôvodne zamýšľaný ako muzikál. Libreto napísala Alta Vášová, po hudobnej stránke ho tvoril Dežo Ursiny a texty napísal Ján Štrasser. Muzikál sa vo svojej dobe nezrealizoval, ale neskôr sme ho zrealizovali my, aj ako CD aj ako divadelné predstavenie,“ vysvetlil.

„Zrazu už nie sme deti, sme pre vás všetci dospelí. Otec vydá povel a syn vystrelí,“ spieva sa v jednej z piesní, ktoré inšpiroval francúzsky román o láske v časoch prvej svetovej vojny. Predstavenie P+L zatiaľ neplánujú oživiť, no ako poznamenal Jakub Ursiny, bolo by aktuálne viac než predtým.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #Dežo Ursiny