Čierne zlato hlási návrat

Ak ste premýšľali, čo so starým gramofónom, ktorý zavadzia v pivnici, riešenie je jednoduché - postavte ho opäť na čestné miesto do obývačky. Vinylové platne hlásia návrat a ich počúvanie je celosvetovým trendom. Len v roku 2012 sa ich v USA predalo 4,55 milióna a na klasickej "elpéčke” nájdete aj albumy nových kapiel. Praskajúce dosky a analógový zvuk majú svoje čaro a vracia sa k nemu tiež čoraz viac Slovákov, a to dokonca všetkých generácií. Nielen nostalgia, ale aj magické rituály spojené s prehrávaním platní, takzvaného čierneho zlata, sú vo svete pokrokovej techniky dôvodom, prečo po nich siahajú aj mladí.

26.01.2013 12:00
platne Foto:
Single z vydavateľstva Supraphon
debata

Aj vďaka internetu

Na prvý pohľad to znie až neuveriteľne. Technologický pokrok, ktorý výrazne zasahuje aj do hudobného biznisu a prináša stále rýchlejšie a zjednodušujúce možnosti, ako si hudbu vypočuť, hral doteraz prím a s novinkami zväčša strácalo na dôležitosti všetko, čo fungovalo predtým. Platne nahradili kazety, kazety vystriedali cédečká a neskôr digitálne sťahovanie v MP3 formáte. Hudbu si môžete púšťať z notebooku, mobilného telefónu, akokoľvek a kdekoľvek chcete. Napriek tomu sa mnohí vracajú oblúkom do minulosti.

Jemné ihly, prenosky na váhu, gramofóny a zbierky platní, s ktorými bolo potrebné narábať opatrne, aby sa náhodou nepoškrabali a nestratili na cene – to môže dnes znieť až zbytočne. Všemožné fóra, bazáre a najmä virtuálne predajne však hlásia opak. Najmä fajnšmekri, ale tiež nadšenci kvalitného analógového zvuku si s problémami, týkajúcimi sa prehrávania vinylových platní, ťažkú hlavu nerobia. Napriek tomu, že si hudbu rovnakých interpretov môžu stiahnuť do prehrávača alebo ju počúvať z počítača, dávajú prednosť práve rituálom, pričom mnohé sú časovo aj finančne náročné.

Aj bojovníci proti pokroku zisťujú, že návratu vinylov paradoxne pomohol práve internet. Vďaka nemu prví záujemcovia po rokoch zistili, kde kúpiť nový gramofón, prípadne náhradné diely, s ktorými by mohli spojazdniť starší model, ktorý sa roky povaľoval niekde na povale.

Kamenné obchody či bazár

Dostať sa k samotným platniam nie je vôbec zložité. Jednou z tradičných možností, ktoré majú svoje čaro, sú kamenné obchody, aj keď tých je na Slovensku stále len hŕstka. V prípade dosiek ide zväčša o použité platne, ktoré sú súčasťou buď obchodov s cédečkami, alebo knižných antikvariátov. Nájsť sa tam mnoho ráz dajú skutočne zberateľské kúsky a cena je v porovnaní s internetom nižšia. Ďalšou možnosťou sú špecializované bazáre (rovnako zvyčajne prepojené s knihami), ktoré sú čoraz populárnejšie a záujem o ne sa aj vďaka vinylom zvyšuje.

Ak presne viete, čo hľadáte, pomôže internet. Okrem virtuálnych bazárov sa nové kusy dajú, samozrejme, zohnať na stránkach vydavateľstiev a zvyšuje sa aj počet špecializovaných portálov určených priamo na nákup platní. Jedným z nich je napríklad discogs.com. Funguje na spôsob populárnej stránky ebay, s tým rozdielom, že si rovnako ako na sociálnych sieťach môžete vytvoriť svoj profil a napísať, o čo máte záujem, aká hudba vás baví, prípadne ktoré konkrétne kusy vám doma chýbajú. Stránka potom ponuku vygeneruje za vás a posiela upozornenia, čo pre vás atraktívne sa nachádza v ponuke.

Starý rock v novom šate

Oblúkový návrat k platniam potvrdili ku koncu minulého roka The Beatles. Svoju kompletnú remastrovanú diskografiu ponúkli najprv pred štyrmi rokmi na cédečkách, neskôr v digitálnej verzii cez download na iTunes a teraz opäť na vinylových platniach.

Titul s názvom Meet The Betleas zahŕňa 12 originálnych štúdiových nahrávok z Veľkej Británie aj americkú verziu Magical Mystery Tour a dvojalbum Past Master. Zaujímavosťou je, že prvé štyri vinyly nikdy neboli v USA dostupné v stereoformáte. Celý box Meeth The Beatles na platniach váži vyše 20 kilogramov a je v ňom aj kniha o kapele.

The Beatles jednoducho vedia, ako si fanúšikov získať, ale zďaleka nie sú jedinou staršou formáciou, ktorá platne oprášila. Vynovená LP diskografia vyšla aj The Who a na vinyl sa kompletne chystajú i Black Sabbath. Jednotlivo albumy vydáva v tomto formáte aj Bob Dylan, The Doors, AC/DC, ZZ Top či Iron Maiden. Vo všetkých prípadoch pritom sú to úplne nové dosky, takže skvelý zvuk je pri nich zaručený.

Súčasníci na platni

Ale vinyly nie sú len záležitosťou starého rocku. Nikdy nevymizli najmä z tanečnej scény a stali sa neoddeliteľnou súčasťou slávy dídžejov. Gramofóny a platne teda vďaka nim ostali aktuálne aj v časoch, keď svetu vládli MC kazety alebo cédečká.

Súbežne s nimi sa pre návrat k retroštýlu v rocku a neskôr v pope objavili platne opäť až minulú dekádu a záujem o ne stále stúpa. Platne sú tiež dobrým ťahom pre vydavateľstvá, ktoré digitálnym sťahovaním veľa stratili. Motto v štýle "stiahni do počítača a kúp aj platňu” totiž mnohým hudobným fanúšikom vyhovuje. Nič im totiž nebráni pustiť si kapelu trebárs v autobuse, pokojne aj v zhoršenej zvukovej kvalite, a potom si ju prehrať v pokoji doma na gramofóne.

A kto zo svetových interpretov vydal v poslednom čase album na platni? Azda všetci. Touto cestou sa vybrali dokonca aj vyslovene moderní umelci ako Lady Gaga, Coldplay alebo Jay-Z. Platne sa stali tiež sprievodným javom mladých subkultúr súčasnej generácie, ktoré uznávajú hudbu tak trochu mimo hlavného prúdu (na vinyloch vydávajú The XX, Crystal Castles, Tame Impala či The Horrors) a rovnako milovníkov aktuálneho rocku (The White Stripes, My Chemical Romance).

Zaujímavé je, že na čiernom zlate sa v poslednom čase objavujú aj albumy, ktoré vyšli originálne v inej verzii, napríklad na cédečku. Týmto smerom sa vydali tiež Red Hot Chilli Peppers, ktorí sa zviezli na atraktívnej vlne veľkého vinylového comebacku a ponúkajú na doske aj obľúbený Californication.

A čo Slovensko?

Výnimkou nie sú ani slovenské skupiny. K vinylu sa vrátil Richard Müller so svojou poslednou novinkou Ešte, ktorá je dokonca k dispozícii v luxusnej bielej farbe. Album s názvom 68 predstavil na platni Peter Lipa a posledný album Menšina na tomto formáte vydala Para. Medzi veľkých fanúšikov vinylov patrí skupina Živé kvety aj Tomás Sloboda pôvodne z Le Payaco so svojou kapelou Sounds Like This – album s názvom Ty a ja vyšiel na vinyle HEX-u.

Platne sú atraktívne aj pre alternatívnu scénu, už druhýkrát na tomto formáte vydali album post-punkeri z The Swan Bride a k nim sa pridali napríklad aj The Ills.

Zrejme najviac priaznivcov získal analógový zvuk na Slovensku medzi priaznivcami hard-core a punku. Skupiny z tohto žánru vydávajú z finančných dôvodov často aj špeciálne kompilácie, kde sa na jednom albume stretne viac interpretov, prípadne si dosku rozdelia na dve časti a každá strana "patrí” jednej kapele.

Lodenica opäť na vrchole

Aj vďaka slovenským muzikantom znova ožíva kultová Lodenica v Českej republike. Väčšinou to je to pravé miesto, kde si dávajú hudobníci platne lisovať. Závod pri Plzni, ktorý funguje od roku 1951, nie je len lokálnou záležitosťou, s produkciou 6 miliónov platní ročne je aktuálne najväčším výrobcom na svete! Väčšina z jeho výtlačkov putuje do USA, Nemecka, Veľkej Británie či Francúzska. Práve tam totiž platne zažívajú najväčší boom. Len v Spojených štátoch sa ich v roku 2012 predalo 4,55 milióna kusov, v Nemecku 700-tisíc a vo Veľkej Británii 337-tisíc.

Aj keď sa čísla stále nepribližujú k predajom, ktoré mali platne v období najväčšej slávy, je to obrovský pokrok oproti minulým rokom. Najmä ak si uvedomíme, že koncom 90. rokov čierne zlato všetci dávno považovali za mŕtve.

Z histórie platní

  • Platne vynašiel Emile Berliner koncom 19. storočia podľa vzoru zvukového valčeka vymysleného T. A. Edisonom s názvom fonograf. Ešte na prelome 19. a 20. storočia existovali na trhu paralelne zvukové valčeky a gramofónové platne, ale po vypršaní patentu sa rýchlo presadili platne.
  • Pôvodne sa vyrábali zo šelaku a od 50. rokov z vinylu.
  • Za prvý album, ktorý bol nahratý na platňu, sa považuje nahrávka Nutcracker suit od Čajkovského, ktorý vyšiel v nemeckom vydavateľstve Odeon v roku 1909.
  • Až do konca 50. rokov vychádzali v monozvukovom formáte, neskôr aj v stereu a v 70. rokoch sa presadzoval tzv. quadrofonický formát.
  • Populárne sa stali najmä dva typy platní – single (EP), ktoré mali 7 palcov, a albumy (LP) s 12-palcovou dĺžkou.
  • Od druhej polovice 80. rokov do začiatku 90. rokov 20. storočia rozšírenie platní prudko kleslo v prospech kompaktných diskov.

Viva analóg? Jedine s dobrým gramofónom!

Analógový alebo digitálny zvuk – to sú dva spôsoby, v ktorých je možné nahrať a skladovať zvuk. Analógová nahrávka zachytáva originálny signál, ktorý je modulovaný na ďalšom fyzickom médiu, ako napríklad ryha od gramofónu alebo kysličník železa na magnetofónovej páske. Na tomto formáte sú založené nielen zvukové záznamy z platní, ale tiež z MC kaziet či videokaziet.

Naopak, digitálny zvuk je produkovaný v zakódovaných mikroinformáciach a zaznamenaný v slede čísel. Najvýraznejším nosičom podporujúcim digitálny formát je cédečko. Porovnávanie a vyhodnocovanie výhod analógového a digitálneho zvuku je častou témou diskusie v kruhoch zvukových nadšencov, tzv. audiofilov. Každý z formátov má svoje plusy a mínusy. Analógové nahrávky vyžadujú kvalitné prehrávacie vybavenie, ak chcú zachytiť signál v rovnakej kvalite ako digitálne.

Ak ste sa rozhodli pre gramofón práve pre jeho zvuk, určite neváhajte do prehrávača investovať. Mnohé staršie alebo lacné modely nielenže môžu jednoducho platne poškrabať, ale ani vám nedoprajú zážitok, po ktorom túžite.

debata chyba