Andrej Tušer: O novinárstve

Publikácia prináša prierez publicistickou, vedecko-publikačnou a názorovou tvorbou autora za produktívne obdobie cca päťdesiat rokov.

30.01.2013 05:00
debata

Pri štúdiách a odborných článkoch ide o publikované texty v užšie špecializovaných vedecko-teoretických periodikách a zborníkoch, ku ktorým sa širšia odborná verejnosť nedostáva.

Andrej Tušer: O novinárstve Foto: Eurokódex
vik-anotka TUSER Andrej Tušer: O novinárstve Andrej Tušer: O novinárstve

Štruktúra publikácie sa účelovo (i logicky) delí na tri časti. V prvej – Publicistika – na základe výberu z vlastnej tvorby ide o žánrovo rôzne stvárňované jednotlivé aktuálne i nadčasové udalosti a problémy (od roku 1961).

Druhá časť – Štúdie a odborné články – predstavuje samostatné celky (od roku 1983), v ktorých sa vďaka bohatej faktografii odráža reálny stav systému a typológie novinárstva, žánrológie, metód novinárskej tvorby, ako aj stúpajúci vplyv nových informačných technológií na typologické znaky periodickej tlače i prácu novinárov.

Tretia časť – Rozhovory – obsahuje profesionálne, občianske, ale tiež osobné názory a postoje na novinárstvo a médiá vôbec, na ich miesto a poslanie v rôznorodom mediálnom prostredí (od roku 1990).

Dielo tak dostáva charakter uzavretej, ucelenej a užitočnej publikácie.

debata chyba