Farkašová zakvitla opäť vo svojej záhrade

Etela Farkašová už nie je v poézii nováčik, a predsa je jej nová knižka Medzi záhradou a básňou /vydavateľstvo PRO Banská Bystrica/ prekvapením. Hlavnou hrdinkou je sama autorka, ktorá sa stáva stále viac súčasťou prírody, presnejšie - stále viac jej rozumie /teda aj sebe/. A čitateľovi tiež tým pádom niečo zo záhad jestvovania objasňuje, posúva ho.

18.09.2013 05:00
debata

Vo veršoch sú síce aj slová obdivu  k stromom, jazierku, oblakom a inej kráse, ale v tejto knižke Farkašová najmä zbiera dôkazy:  Vo veršoch podáva drobné, ale veľmi konkrétne a presné zistenia o živote. Tento jej výskum – napriek nostalgii, ktorá je v knižke ako podtón stále prítomná –  pôsobí optimisticky. Ako keby aspoň čiastočne dešifrovala zmysel života a ponúkla „návod“ na vyrovnanosť, zmierenie sa, hoci priznáva:,:… čoraz väčšou záhadou  ostáva  medzera medzi životom a smrťou, neuchopiteľné zákmity zrodu a zániku..“ Ona to miesto skúma básňou.

Etela Farašová: Medzi záhradou a básňou Foto: PRO Banská Bystrica, 2013
Etela Farašová Medzi záhradou a básňou Etela Farašová: Medzi záhradou a básňou

Vracia sa v nej k rôznym životným okamihom, k ľuďom, ktorých stretla, ktorých ľúbila, k slovám, ktoré čítala, či použila, k miestam na ktorých bola  a veľmi originálnym spôsobom – dokážu to asi len verše – tieto skúsenosti so sympatickou pokorou a otvorenosťou, prehodnocuje. Čitateľ má z nich intelektuálny zážitok /sú múdre/, ale aj zmyslový /sú vzrušujúce/.

 V texte sú vône a zvuky prírody,  farby a chute, výjavy i nálady… Človek  je akoby priamo v jej veľkolepej záhrade   /hoci Frakašová v jednej básni priznáva, že v skutočnosti je to skromný kus prírody a návštevníci sa niekedy čudujú, že to je tá jej známa záhradná múza/ a cíti to, čo ona. Ukazuje sa, že medzi záhradou a básňou sú ešte ďalšie zaujímavé územia, v ktorých dozrieva zázračná úroda. Autorka píše, že už je na úseku života, ktorý sa rozhodla prejsť pomaly, pešo, bez naháňania sa. A toto má ľudská myseľ rada – potom vydá aj krásny a mnohovýznamový verš. Ako napríklad tento: "… čoraz častejšie si myslievaš, že k ceste patrí okamih, keď sa noha oprie o kameň, splynie s jeho nehybnosťou, pretože aj pristavenie  máva svoju váhu a svoj zmysel.“

Pri tejto knihe sa oplatí pristaviť.  Kultivovanou spoločníčkou autorky je  Kvetoslava Fulierová, výtvarníčka a priateľka, ktorá knižku ilustruje obrazovým čítaním z kôry stromov. Niečo podobného robí aj poetka – čas všetko obalí kôrou, aj samého človeka, v tej kôre je však kresba, ktorá je stopou života.  

debata chyba
Viac na túto tému: #poézia #Etela Farkašová #ilustrácie