Do sveta sa rozletel nový James Bond

Kolóna nablýskaných veteránov značky Jensen zamierila v stredu 25. septembra z hotela Dorchester v centre Londýna na letisko Heathrow. Neviezli však žiadne rockové hviezdy ani politikov, ale sedem exkluzívnych očíslovaných a podpísaných výtlačkov novučičkého románu o najslávnejšom agentovi všetkých čias Jamesovi Bondovi.

28.09.2013 09:00
Britain James Bond Foto:
William Boyd vyprevadil do sveta prvé exempláre svojej knižnej bondovky Solo.
debata

Pri príležitosti šesťdesiateho výročia vydania celkom prvej bondovky Iana Flaminga Casino Royale ju v týchto dňoch vydáva britský spisovateľ William Boyd. Volá sa Solo a už od štvrtku 26. septembra zdobí pulty britských kníhkupectiev.

Prečo knihy preváža práve značka Jensen? V rovnakom aute sa totiž v dlhoočakávanej knihe prevezie aj samotný Bond. Rovnako ani hotel Dorchester nie je náhodou – miesto, na ktorom William Boyd tento týždeň oficiálne predstavil svoj román, je totiž dejiskom otváracej scény jeho príbehu. Z letiska sa prvé exempláre románu rozletia do Zürichu, Amsterdamu, Edinburghu, Sydney a ďalších miest, ktoré sú pre Bondove dobrodružstvá typické. A o čom najnovší knižný Bond bude? Autor sa z pochopiteľných dôvodov s médiami zatiaľ nepodelil o detaily zápletky, prezradil však, že šarmantného agenta 007 na stránkach románu vyslal do víru dramatických udalostí v západoafrickom vojnovom konflikte.

Na rozdiel od filmového Bonda, ktorý aj napriek záľube v retro „vychytávkach“ udržuje krok s aktuálnymi trendmi, Boyd sa netají tým, že agenta nechcel prispôsobovať vkusu ani jemnocitu súčasných čitateľov. Napokon, jeho príbeh sa bude tentoraz odohrávať v roku 1969 a autor prízvukuje, že v ňom Bondovi ponechal všetky jeho „staré dobré“ zlozvyky. „Pije, fajčí, skrátka robí všetko, čo by ste mohli očakávať od klasického Bonda,“ cituje BBC Williama Boyda, ktorý vraj predtým, ako začal Solo písať, chronologicky prečítal všetky bondovky z pera Iana Fleminga. Svoju predstavu má aj o tom, kto by mohol eventuálne jeho Bonda stvárniť na striebornom plátne – nebol by to Daniel Craig, ale Daniel Day-Lewis, ktorý podľa Boyda dokonale vystihuje pôvodného Flemingovho hrdinu.

Román Solo už stihli zhodnotiť aj prví zahraniční recenzenti. Slovami chvály naň nešetria. „William Boyd je siedmy autor, ktorý sa pokúša oživiť Flemingovho špióna. Šesťdesiatjeden ročný Boyd však ako prvý uspel. Autor triumfálne prináša naspäť skutočného Bonda,“ tvrdí vo svojej recenzii Geoffrey Wansell z britského Mail Online.

Williamovi Boydovi zverila právo napísať najnovšie pokračovanie vydavateľská spoločnosť Ian Fleming Publications, ktorá je v rukách Flemingových potomkov. Na poli literatúry to nie je žiaden nováčik, ale nositeľ viacerých prestížnych literárnych ocenení, napríklad aj dvoch Costa Awards. Na konte má Boyd viacero medzinárodne úspešných románov, prevažne práve zo žánru špionážnych trilerov. Slovenský čitateľ sa mohol stretnúť napríklad s českými prekladmi jeho románov Každé lidské srdce (2004) či Věčný neklid (2007). Preklad práve vychádzajúcej bondovky zatiaľ žiaden z tuzemských vydavateľov neohlásil, čitateľom, ktorým angličtina nerobí problémy, však niektoré slovenské internetové obchody ponúkajú možnosť zaobstarať si knihu v origináli.

debata chyba
Viac na túto tému: #James Bond #William Boyd #Ian Fleming #Solo