Michal Viewegh vydá knihu Môj život po živote

Český spisovateľ Michal Viewegh vydá knihu s názvom Můj život po životě, v ktorej denníkovou formou zachytáva obdobie od minuloročného decembra, keď mu praskla aorta a mal zdravotné problémy.

01.10.2013 09:00
38-viewegh 5x Michal Viewegh Foto:
Spisovateľ Michal Viewegh vo svojej najnovšej knihe zachytáva, ako sa vyrovnával so zdravotnými problémami.
debata

Stopäťdesiatstra­nová publikácia by mala vyjsť v polovici októbra. Predhovor napísal kardiochirurg Ivo Skalský. „Keď mi kardiológovia volali, že Michala už polhodinu oživujú a nevedia, čo ďalej, pretože srdce nenaskočilo, rozhodol som sa, aby mi ho priviezli na operačnú sálu, že skúsime nemožné. Vzhľadom na dlhodobo znížený príjem krvi a kyslíka do mozgu bola budúca prognóza neistá a keby som sa rozhodol neoperovať, nebolo by to proti lekárskym postupom…,“ napísal.

Autor v knihe približuje život po návrate z nemocnice. „Keď pozorujem Kimona, bieleho psíka Ohnišťovcov, v duchu si hovorím, že aj ja som sa premenil na psa závislého od svojich pánov: v tejto chvíli ženy a brata. Často ma kárajú, občas pochvália: Kimon, to nemôžeš! Kimon, k nohe! Kimon, buď pozitívny! Na rozdiel od Kimona môžem sedieť s pánmi pri jednom stole a (musím to vidieť pozitívne) mám i niektoré ďalšie výsady: napríklad ma zatiaľ nepriväzujú. Ale nesmiem ich dôveru sklamať,“ píše v knihe Viewegh. „Tiež nemôžem piť alkohol! Smutne sa preto pozerám, ako si páni nalievajú, zatiaľ čo mne tečú sliny. Ale kdeže, zase som neposlúchal a vzal som si dve pilulky, takže mi nikto nenaleje. Moji páni vedia byť láskaví aj krutí. Keď na prechádzke zožeriem výkaly, s odporom sa odvracajú: Ty prasa, fuj!,“ píše autor v knihe Můj život po životě.

Michal Viewegh je najpredávanejší český románopisec. Na svojom konte má diela ako Mráz přichází z Hradu (2012), Mafie v Praze (2011) či Biomanželka (2010). Viaceré jeho knihy sa stali predlohami k filmom ako napríklad Báječná léta pod psa (1997), Román pro ženy (2004), Účastníci zájezdu (2006) či Román pro muže (2010).

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Viewegh #Můj život po životě #Mafie v Praze