Písmeno X je hlavnou témou literárneho festivalu

Desiaty ročník Žilinského literárneho festivalu sa začal už v nedeľu. Trvať bude až do soboty dvanásteho októbra. Organizátori projektu Art-fórum ako nezisková organizácia Artfora, Nadácia POLIS a kultúrny uzol Stanica-Záriečie pripravili pre návštevníkov bohatý program. Súčasťou festivalu sú i sprievodné podujatia. Konať sa bude na viacerých miestach, a to v Artfore na Bottovej ulici, ale i v Nadácii POLIS, v krajskej knižnici, na Stanici Žilina-Záriečie, v mestskom divadle a miestom projektu bude i Makovického dom.

08.10.2013 09:00
debata

Celý tohtoročný projekt sa nesie v znamení písmena X, okolo jeho číselných i významových kombinácií. Organizátori chápu X ako symbol tajomných a neznámych vecí. V priebehu týždňa dostanú hostia množstvo otázok, odpoveďami na niektoré z nich si však zatiaľ nemôžeme byť istí. Práve tieto odpovede zobrazuje už spomínané X. Písmeno X ako kríž, X ako (rímskych) desať, X ako križovatka i mnohé iné významy dostalo od tvorcov festivalu, pričom každý deň bude venovaný inému z týchto významov.

Nadnes festival pripravil napríklad poetický podvečer v Krajskej knižnici v réžii tria žilinských básnikov Pavla Urbana, Miloša Ondrušeka a Andreja Šeligu. Stanica-Záriečie zase ponúkne netradičný koncertný program, v ktorom sa spoja hudba Juraja Družeckého a texty Hugolína Gavloviča. Streda bude venovaná objavovaniu. „Knižničná hliadka bude v uliciach mesta hľadať neznámych čitateľov, V Artfore budeme hľadať neznáme príbehy zo slovenských dejín s českým historikom Milanom Hesom, archivárom Petrom Štanským a predsedom žilinskej Židovskej obce Pavlom Franklom v debate o osudoch ukrývaných obetí holokaustu, ktoré prežili vďaka pomoci iných,“ uvádzajú organizátori. Svoju najnovšiu knihu Atlas zabúdania a tiež predchádzajúcu Dom hluchého predstaví Peter Krištúfek v Žiline vo štvrtok. Piatok bude patriť Kníhkupeckej noci žilinského Artfora a na festival príde aj holandská fotografka a aktivistka Illah van Oijien. Po knihách o Bratislave a Košiciach pripravuje novú knihu o Žiline. Pozvanie prijala i historicky prvá žena v biskupskom úrade v Česku Jana Šilerová.

„Festival v sobotu ukončí debata v Nadácii POLIS so sociológom Martinom Bútorom, literárnym a kultúrnym kritikom Martinom C. Putnom, spisovateľkou a herečkou Inge Hrubaničovou a katolíckym kňazom Jozefom Červeňom na tému Odkiaľ a kam / 20 rokov samostatnosti a burza kníh na Stanici-Záriečí,“ uvádzajú organizátori.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Žilinský literárny festival #Stanica - Záriečie