Peter Krištúfek: Atlas zabúdania

Pamätáte si ešte pioniersky sľub? Poznáte text Charty 77? Spomeniete si, čo ste robili v novembri 1989? Viete, kedy a prečo bol na Slovensku Franz Kafka? Odpovede nájdete v knihe o minulosti, na ktorú by sme nemali zabudnúť.

12.10.2013 05:00
debata
Peter Krištúfek:
Atlas zabúdania Foto: Artforum
Peter Krištúfek Atlas zabúdania Peter Krištúfek: Atlas zabúdania

Vydavateľstvo Artforum vydáva netradične spracovanú knihu, ktorá čitateľa prevedie posledným storočím na Slovensku. Zachytáva obdobie rokov 1914 – 2014, pričom každému roku je priradený jeden text, ktorý vyjadruje atmosféru danej doby: list, telegram, báseň, správa, nariadenie, rozsudok, rozhovor, zápis v kronike, denníkový záznam… Alebo zaujímavý, zabudnutý pohľad na vtedajší osobný či verejný život. Kniha Petra Krištúfka, dvojnásobného finalistu Anasoft litera, vznikala voľne popri písaní jeho predošlého románu Dom hluchého (finalista Anasoft litera 2013) pri zbieraní historického a dobového materiálu.

Vďaka finančnej podpore získanej cez Startovac.cz kniha vychádza v troch rôznych variantoch – v plátennej väzbe, v mramorovanej väzbe a limitovaný počet v koženej väzbe. Každý exemplár knihy obsahuje tri zberateľské záložky – dobové artefakty, ktoré sú tiež súčasťou spomínania: svätý obrázok, legendárnu zelenú stokorunáčku, reklamu na Schichtovo mydlo či dobové fotografie – spolu15 rôznych dobových artefaktov.

O projekte autor povedal: „Pri románe Dom hluchého som prišiel na to, ako by mala vyzerať naozajstná kniha. Ponúka nekonečné možnosti a môže sa stať skutočne nádherným predmetom. Presvedčil ma o tom Palo Bálik, jeden z najlepších slovenských grafikov. Jeho prínos k Atlasu zabúdania je významný a neoceniteľný. Artforum sa už pred časom vyprofilovalo ako vydavateľstvo s vybraným vkusom a jasnými názormi. Je to vydavateľstvo krásnych a dôležitých kníh. S vydavateľom Vladimírom Michalom sme vymysleli tento projekt a tešíme sa, že na jeho konci vzniklo okrem klasického vydania knihy i niekoľko bibliofílií.“

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #román #Peter Krištúfek: Atlas zabúdania