Gillian Flynnová : Stratené dievča

Manželstvo má tisíc tvárí, ale tá, ktorú zachytila Gillian Flynnová, je jedinečná a popravde šokujúca, azda preto zaujala čitateľov na celom svete, a to bez výnimky. Len v Amerike predala autorka viac ako dva milióny výtlačkov a pripravuje sa filmové spracovanie románu.

20.11.2013 05:00
debata

Manželstvo Nicka a Amy je akási jedovatá zmes duchaplnosti, no musia ju neustále živiť, aby ich neprevalcovala. Príbeh striedavo rozprávajú obaja manželia z vlastnej perspektívy, čo dodáva deju bezprostrednú príťažlivosť. Muž a žena – ako ich spoznávame, pozvoľna odkrývajú čitateľovi svoje vnútro a jeho temné stránky, priam rafinovanú zvrátenosť, ktorá má svoju vlastnú históriu.

Gillian Flynnová : Stratené dievča Foto: Tatran
Gillian Flynnová : Stratené dievča Gillian Flynnová : Stratené dievča

Pre celú komunitu v Mississippi sú Nick a Amy dokonalý manželský pár. Práve sa chystajú oslavovať piate výročie svadby, keď Nickova krásna manželka zmizne. Čím hlbšie čitateľ preniká do Nickovej osobnosti, tým fascinovanejšie a jasnejšie si uvedomuje, že Nick vonkoncom nezodpovedá predstave milujúceho manžela, ktorého tak dokonale hral. Netrvá dlho a čitateľ je presvedčený, že Nick svoju ženu zavraždil.

Fascinácia románom Stratené dievča je najmä v tom, s akou posadnutosťou nám Flynnová odkrýva fakt, že do manželstva sa často vkradne „geniálne zlo“. Po texte porozsýpala množstvo indícií, ktoré čitateľ nečakal, a tak je neustále konfrontovaný s napínavými zvratmi deja, až kým sa nedostaneme k ironickému „víťazstvu lásky“.

Gillian Flynnová predvádza brilantnú hru, príbeh je rafinovaný a plný „zla“, autorka sa s čitateľom skutočne zahráva, až nakoniec nevieme, kto s kým manipuluje, kto hovorí pravdu a kto klame. Predstavte si pomaly horiacu zápalnú šnúru, ktorá po stránkach knihy smeruje k bombe. Viac napätia tento rok v kníhkupectvách nenájdete a ani lepší darček pod vianočný stromček.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #román #triler #zlo