Daniel Glattauer : Navždy tvoj

Daniel Glattauer patrí k hŕstke rakúskych spisovateľov, ktorým sa podarilo presadiť na nemeckom trhu. Jeho e-mailové romány Priateľ do dažďa a Siedma vlna boli preložené do viac ako tridsiatich jazykov a kritici ich označili za jedny z najkrajších ľúbostných románov 21. storočia.

28.11.2013 05:00
debata
Daniel Glattauer: Navždy tvoj Foto: Tatran
Daniel Glattauer Navždy tvoj Daniel Glattauer: Navždy tvoj

V najnovšom románe Navždy tvoj sa Glattauer vrátil k ľúbostnému príbehu, ale celkom iného razenia. Romanca sa v jeho podaní mení na kriminálku a končí sa ako psycho thriller. Autor prekvapil novou témou aj spracovaním, ide o stalking-román, kde čitateľ často nevie, kto je násilník a kto skutočná obeť.

Judita je presvedčená – keď už vlastne rezignovala – že našla muža svojich snov. Hannes sa zdá byť dokonalý a pozorný partner, ktorý vystihne a splní Judite každé želanie. Postupne sa vkráda do jej života, ovplyvní jej priateľov a rodičov a zdá sa, že žije iba pre ňu. Juditu čoskoro jeho nekonečná láska začína dusiť, cíti sa okradnutá o súkromie a začína sa ho báť. Navrhne mu rozchod, ale Hannes sa nemieni vzdať. Prenasleduje ju na každom kroku, až sa Judita nakoniec psychicky zrúti a on ju má v hrsti.

Výborne gradovaný príbeh vtiahne čitateľa do deja natoľko, až si sám kladie otázku: Je Judita paranoidná? Prečo odmieta svojho princa, ktorý to s ňou myslí vážne? Posledné stránky rozlúštia záhadu, ktorú Judita podvedome tušila, ale nevedela rozumne vysvetliť – veď všetci sa postavili proti nej a podporovali Hannesa v jeho nekonečnej láske.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nová kniha #román #Daniel Glattauer