Cenu Costa získala jedna z najlepších kníh o duševnej chorobe

Víťazom Costa Book Award určenej najlepším knihám autorov z Veľkej Británie a Írska sa stal Nathan Filer so svojím debutovým románom The Shock of the Fall (Šok z pádu). Ide o príbeh dvoch bratov, z ktorých jeden tragicky zahynie a druhý potom okrem schizofrénie zápasí s pocitmi viny.

29.01.2014 17:08
web COSTA Foto:
Víťazom Costa Book Award sa stal Nathan Filer so svojím debutom The Shock of the Fall.
debata

„Je ťažké uveriť, že ide o debut. Je taký dobrý, že sa po jeho prečítaní budete cítiť ako lepší človek,“ uviedla o knihe porota. „Debutový román Nathana Filera The Shock of the Fall je znepokojujúci a silný pohľad na vinu, smrť a duševnú chorobu,“ píše zase v recenzii na knihu denník Telegraph. A britská komička, spisovateľka a bývalá sestrička na psychiatrii ju označila za jednu z najlepších kníh o duševnej chorobe. Skúsenosť s prácou na psychiatrii má aj Filer, ktorý vyučuje kreatívne písanie na Bath Spa University na juhovýchode Anglicka a jeho príspevky vyšli aj v denníkoch Guardian či Independent.

Costa Book Awards sa v Británii udeľujú od roku 1971 a až do roku 2005 boli známe ako Whitbread Book Awards. Medzi predchádzajúcimi víťazmi sú Iris Mudrochová, Kazuo Ishiguro, Seamus Heaney, Philip Pullman, Mark Haddon, Sebastian Barry, ale aj dvojnásobná držiteľka „konkurenčnej“ Man Booker Prize Hilary Mantelová. Zatiaľ čo Man Booker Prize sa sústredí najmä na kvalitu literárnych diel, knižné ceny Costa okrem vysokej kvality zohľadňujú aj čitateľský potenciál knihy a snažia sa, aby zaujala aj širší okruh čitateľov.

Cena sa udeľuje v piatich kategóriách – debut, román, biografia, poézia a tvorba pre deti. O víťazoch v jednotlivých kategóriách rozhoduje päť rozličných porôt. Celkového víťaza Costa Book Award potom vyberá ďalšia porota zložená z niekoľkých členov predchádzajúcich porôt a niekoľkých nových členov. Medzi porotcami v nej boli tento rok okrem viacerých spisovateľov a novinárov aj speváčka Sharleen Spiteri či herečka Natasha McElhone.

Pätica víťazov jednotlivých kategórií získa okrem ceny aj prémiu 5-tisíc libier, celkový víťaz si k tomu pripíše ďalších 25-tisíc libier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Costa Book Award #Nathan Filer #The Shock of the Fall