Sue, ktorá rozosmiala svet

Tajné denníky svojského chlapca, ktoré rozosmiali svet. Autorka knižnej série o Adrianovi Molovi napriek ťažkým začiatkom získala uznanie aj úspech, chorobu sa jej však poraziť nepodarilo. Sue Townsendová zomrela vo štvrtok 10. apríla na následky mŕtvice. Dlhé roky bojovala s cukrovkou.

11.04.2014 10:41 , aktualizované: 19:44
Sue Townsend, adrian mole, spisovatelka Foto:
Spisovateľka Sue Townsendová.
debata

Jedinečná Sue

„Na Sue bolo niečo jedinečné,“ vyhlásil pre Radio 4 britský herec Stephan Mangan, ktorý Adriana Mola stvárnil v televíznej adaptácii knižného bestselleru. „Bola milá, vtipná a vedela neuveriteľne povzbudiť. Bola mojou hrdinkou, už keď som bol tínedžer a čítal som jej knihy. Ale keď som ju stretol osobne, zaľúbil som sa do nej.“

Medzi kondolentov sa pridala aj J. K. Rowlingová. „Je smutné počuť túto správu o Sue. Veľakrát ma rozosmiala,“ napísala autorka Harryho Pottera na svojom Twitteri.

Townsendová mala s Rowlingovou spoločné aj spisovateľské začiatky. Ani jedna z nich sa literatúre najskôr nevenovala profesionálne, napriek tomu už svojou prvotinou dobyli svet. Susan Lillian „Sue“ Townsendová sa narodila 2. apríla 1946 v anglickom Leicesteri. Jej otec pracoval ako poštár, mama ako kuchárka v továrni. Townsendovej budúcnosť skazil výsledok z písomiek, takzvaných 11+ testov, v ktorých prepadla a nedostala sa na strednú školu. V pätnástich začala pracovať, najskôr v továrni, neskôr ako predavačka v obchode. Vydala sa a ako 22-ročná mala doma tri malé deti.

Humor aj kritika

Písať začala až po tridsiatke, v tom čase už bola štvornásobná matka. Prvé dva príbehy o tínedžerovi Adrianovi Molovi vydala časopisecky, pre ich úspech sa však dočkali knižného vydania. Tajný denník Adriana Mola vydaný v roku 1982 sa stal najpredávanejšou britskou beletriou v osemdesiatych rokoch. Špecifický humor a kritický pohľad mladého chlapca na svoje okolie z nej spravil jednu z najúspešnejších autoriek svojej doby.

Townsendová pritom v denníkoch, ktoré poznajú aj slovenskí čitatelia, opisovala svoje vlastné zážitky z detských a študentských čias. Mnoho z postáv bolo skutočných, niektorým len mierne zmenila mená. Rovnako reálne boli aj miesta, v ktorých sa dej príbehov odohrával. Zaujímavosťou je, že ona sama si dlho nebola istá menom hlavného hrdinu. Pôvodne sa mal volať Nigel, na Adriana ho zmenil vydavateľ až v poslednej chvíli.

Okrem deviatich denníkov Adriana Mola vydala ešte šesť románov, napríklad fiktívne príbehy britskej kráľovskej rodiny v tituloch Kráľovná a ja alebo Kráľovná Camilla. Napísala tiež niekoľko divadelných hier a dve odborné publikácie.

Od písania spisovateľku neodradila ani cukrovka. Diagnostikovali jej ju už v osemdesiatych rokoch, neskôr v dôsledku nej aj oslepla. V roku 2009 podstúpila transplantáciu obličky a v decembri 2012 utrpela infarkt. Osudnou sa jej stala mŕtvica. Zomrela vo veku 68 rokov v rodnom Leicesteri. Zanechala po sebe manžela, štyri deti a desať vnúčat.

Napriek tomu, že Sue Townsendová neukončila ani strednú školu, vďaka svojmu talentu a úspechom získala čestné doktoráty na niekoľkých britských univerzitách. Uctilo si ju aj mesto Leicester titulom čestného občana.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Sue Townsendová #denník Adriana Mola