Odovzdali Pulitzerovu cenu. Medailu získali statoční reportéri

Pulitzerova cena je symbolom prestíže v americkej žurnalistike aj literatúre. Tohtoročné ocenenie pozná mená svojich laureátov. V hlavnej kategórii zvíťazili denníky The Guardian a The Washington Post. Aj vďaka nim sa podarilo odhaliť škandál odpočúvania americkej tajnej služby NSA.

15.04.2014 17:14
Pulitzerova cena Foto:
Pulitzerova cena
debata

O víťazoch v 21 kategóriách rozhoduje od roku 1917 Kolumbijská univerzita, kategórie zahŕňajú rôzne žánre žurnalistiky, prózu, poéziu, drámu a dokonca najlepší hudobný počin. Cenu za beletriu získala americká spisovateľka Donna Tarttová so svojím tretím románom Goldfinch (Stehlík). Hrdinom románu, ktorým sa vrátila po jedenástich rokoch na literárnu scénu, je trinásťročný chlapec Theo, ktorý pri teroristickom útoku v múzeu príde o mamu.

V kategórii divadelných hier zvíťazila Annie Bakerová s drámou Flick (Kino), v ktorej traja slabo platení zamestnanci kina umývajú podlahy a starajú sa o jednu z posledných filmových premietačiek na 35 milimetrový film v štáte Massachusetts Cenu za poéziu získal newyorský básnik a literárny kritik Vijay Seshadri za svoju publikáciu 3 Sections (3 sekcie).

Hlavnú novinársku Pulitzerovu cenu, ktorá sa udeľuje vo forme medaily, získali dva denníky. The Guardian a The Washington Post ocenila porota na základe ich rozhodnutia informovať verejnosť o odpočúvaní vďaka informáciám od bývalého spolupracovníka NSA Edwarda Snowdena. Snowden, ktorý sa aktuálne skrýva v Rusku, vyjadril na margo cien uznanie „statočným reportérom a ich kolegom, ktorí pri práci čelia mimoriadnemu zastrašovaniu“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NSA #The Washington Post #The Guardian #Pulitzerova cena