Jo Nesbo - Netopierí muž. Harry Hole a jeho prvý prípad

Takto sa to všetko začalo. Takto sa zrodil jeden z najpopulárnejších detektívov súčasnosti Harry Hole. Netopierí muž je prvou knihou v 10-dielnej sérii s nezabudnuteľným vyšetrovateľom, ktorého mátajú vlastní démoni, má problémy s alkoholom, so ženami, ale vždy ide do prípadu naplno, je férový a neúplatný.

13.06.2014 07:00
debata (1)
Jo Nesbo - Netopierí muž Foto: Ikar
Jo Nesbo - Netopierí muž Jo Nesbo - Netopierí muž

Jo Nesbo a jeho úplne prvá kniha Netopierí muž, za ktorú získal v roku 1997 ocenenie Zlatý kľúč za najlepšiu škandinávsku detektívku.

V Austrálii našli zavraždené nórske dievča, ktoré predtým niekto znásilnil. Harry Hole cestuje do Sydney, ktoré sa chystá na olympijské hry, aby pomohol miestnej polícii vo vyšetrovaní. Zoznamuje sa s čiernym Austrálčanom Andrewom, púšťajú sa do pátrania a rýchlo zisťujú, že nešlo o prvú vraždu. Narazia na rôzne postavičky, Harry sa zoznámi so švédskou kamarátkou zavraždenej dievčiny a postupne prenikajú do prostredia drogových dílerov, prostitútok, cirkusantov a boxerov.

Zdá sa, že austrálsky kolega Andrew vie o prípade oveľa viac aj z druhej strany bariéry a že Harryho smeruje presným smerom. Legendy, ktoré Andrew rozpráva Harrymu, aby mu objasnil vlastný pôvod a dejiny krajiny, zrazu nevyzerajú tak nevinne a akoby vždy postrčili Harryho tam, kde treba…

Vyšetrovatelia zisťujú, že majú dočinenia s masovým vrahom.

A čas sa kráti. Netopier – symbol smrti aborigénov – rozprestiera krídla nad ďalšími obeťami… Harry Hole sa snaží v Austrálii zbaviť aj vlastných démonov – najmä problémov s alkoholom a psychických ťažkostí. Pri autonehode totiž jeho vinou zomrel kolega. Nesbo nám v Netopierom mužovi necháva nahliadnuť oveľa viac do Harryho duše, do jeho skrytých komnát, ktoré ovláda nielen démon alkohol, ale aj démon láska.

Nesbo píše veľmi pútavo, je vtipný, ironický, ale predovšetkým vie vystavať premyslený príbeh plný nečakaných zvratov, zlomov, ale aj nečakaných zmien v správaní postáv. Aj v Netopierom mužovi vás dokáže udržiavať v napätí, takže dlho neviete, kto vlastne prežije. Neviete odhadnúť ani to, či postava, ktorá vyznieva sympaticky, prežije vôbec do konca príbehu.

Viac mrazivých príbehov z drsného severu nájdete na www.severskekrimi.sk.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Jo Nesbo #Netopierí muž