Valerij Kupka: Zabudnutá štvrtá strana

Valerij Kupka sa udomácnil v kontexte súčasnej slovenskej poézie ako autor enigmatických, tajomných a nevypovedateľných obsahov situovaných do mytologického času.

30.10.2014 05:00
debata
Valerij Kupka
Zabudnutá štvrtá strana Foto: F.R.&G.
Valerij Kupka Zabudnutá štvrtá strana Valerij Kupka Zabudnutá štvrtá strana

Alegorizujúce básnické mini príbehy pripomínajúce podobenstvo, snová a archetypálna obraznosť, vzájomné presahovanie i „prestupovanie“ jednotlivých textov, to všetko sa podieľalo na poetike, ktorú vnímame ako jedinečnú, zvláštnu, ba v niektorých prípadoch aj neopakovateľnú.

Valerij Kupka (1962) je rusista, básnik, prekladateľ a vysokoškolský učiteľ, propagátor toho najlepšieho z ruskej a ukrajinskej literatúry. Pôsobí na Katedre rusistiky a translatológie Prešovskej univerzity, je organizátorom kultúrnych a literárnych podujatí v regióne. Doteraz vydal päť básnických zbierok, z nich dve v slovenčine (debut Nestálosť, 1994 a Líza tichšia ako kláštor, 2000), dve v ruštine a jednu v ukrajinčine. Zostavil antológiu ruskej poézie 19. a 20. storočia, ktorá pod názvom Ruská moderna (2012) prináša reprezentatívny výber z tvorby 25 básnikov. Preklady a eseje publikuje aj v literárnych časopisoch, v rozhlase a televízii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #poézia #Valerij Kupka