Rudolf Sloboda: Hudba

Slovenský klasik Rudolf Sloboda (1938-1995) je známy predovšetkým ako autor filozofických románov Narcis a Rozum.

21.01.2015 12:00
debata
Rudolf Sloboda
Hudba Foto: Ikar
Rudolf Sloboda: Hudba Rudolf Sloboda Hudba

„Tento kontroverzný génius banality s výrazným osobnostným mýtom tri desaťročia vyvolával v slovenskej literárnej obci rozruch svojou neuveriteľnou otvorenosťou vo veciach intímnych i verejných a po slobodovsky uzmierovanou ambivalentnosťou medzi spoločenským konformizmom na jednej strane a pocitom programového outsidera na strane druhej,“ píše sa o ňom na stránke Literárneho informačného centra.

Slobodov román z roku 1977 je o študentovi konzervatória, chudobnom chlapcovi z Devínskej Novej Vsi – v ktorej sám Sloboda prežil celý svoj život. Popri jeho iných knižkách zostal akoby v úzadí jeho tvorby a kritici ho viac-menej prehliadali ako dielo menej závažné, možno príliš spojené s nie veľmi plodnou dobou, v ktorej vznikalo.

Je to láska? Kladie si otázku románová hrdinka, baletka Emike, do ktorej sa mladučký Mirko Novák, hráč na lesný roh, zaľúbi. Ako sám autor o knihe svojho času povedal, vracia sa v nej, „k časom, keď som čítal Dostojevského a Tolstého, keď som bol čistý“. Knižka vychádza s novými ilustráciami Ľudovíta Hološku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #hudba #Rudolf Sloboda