Alastair Bonnett: Ztracená místa, tajná města a jiné záhady na mapě světa

Putovanie po ukrytých miestach našej planéty, správa o tom, aký tajomný môže byť i svet modernej doby. Autor čitateľa zavedie na 47 neobvyklých miest po celom svete – od Petrohradu po Mekku, od vôd Bengálskeho zálivu po hory strednej Ameriky, od miest všeobecne známych až po také, ktoré pozná len pár miestnych domorodcov.

04.04.2015 05:14
debata
Alastair Bonnett: Ztracená místa, tajná města a... Foto: Jota
Alastair Bonnett Ztracená místa, tajná města a jiné záhady na mapě světa    Alastair Bonnett: Ztracená místa, tajná města a jiné záhady na mapě světa   

Navštívi lokality, ktoré nikdy neexistovali, hoci sa dajú bežne nájsť na mapách (Piesočný ostrov), i tie, kde živí koexistujú so zomrelými (Severný cintorín v Manile). Píše o miestach, okolo ktorých denne jazdí do práce, a nikdy si ich nevšimol (dopravný ostrovček), o miestach, o ktoré nikto nestojí (hraničné územie Bir Tawil medzi Sudánom a Egyptom, ktoré nepovažuje za svoje ani jedna z krajín), i o tých, ktoré existovali „len akože“ (evakuovaná anglická dedina Arne, kde vznikli za druhej svetovej vojny fiktívne objekty na prilákanie nemeckých lietadiel). Približuje miesta pod zemou (podzemné mestá Kappadokie) i mimo zemského povrchu (medzinárodný vzdušný priestor).

Vďaka tomu, že je Bonnett (1964), profesor na Newcastle University, špecializáciou sociálny geograf, však kniha nie je obyčajným cestopisom alebo príručkou pre dobrodruhov, ktorí zháňajú čo najexotickejší cieľ pre ďalšiu výpravu. Ide skôr o populárnou formou písané a širokému okruhu čitateľov zrozumiteľné sociologické zamyslenie nad významom konkrétneho miesta – a to tak pre jeho obyvateľov, ako aj pre ľudstvo vôbec. (česky)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Alastair Bonnett #Ztracená místa #tajná města a jiné záhady na mapě světa