Cenu Magnesia Litera získala kniha Básník Martina Reinera

Ceremoniál, ktorý v priamom prenose vysielala televízia ČT art, sa konal v utorok na Novej scéne pražského Národného divadla.

15.04.2015 12:00
debata

V utorok sa na Novej scéne pražského Národného divadla uskutočnilo slávnostné odovzdávanie prestížnych českých literárnych ocenení Magnesia Litera. Ceremoniál, ktorý v priamom prenose vysielala televízia ČT art, uvádzali Daniela Písařovicová a Jiří Havelka. Na 14. ročníku oznámili mená víťazov a víťaziek v 10 kategóriách, pričom nominácie boli známe v ôsmich z nich.

Martin Reiner: Básník - Román o Ivanu Blatném Foto: TORST
Martin Reiner: Básník - Román o Ivanu Blatném Martin Reiner: Básník - Román o Ivanu Blatném

Cenu Magnesia Litera 2015 – Kniha roku udelili na základe hlasov 300 kritikov, akademikov a kníhkupcov dielu Básník – Román o Ivanu Blatném spisovateľa Martina Reinera. Na publikácii, ktorá získala nomináciu aj na Literu za prózu, ocenila odborná porota predovšetkým to, že autor spracoval výsledky 30-ročného bádania o živote a diele básnika Ivana Blatného do podoby životopisnej knihy prístupnej i tým, ktorí o Blatnom nič nevedeli. „Tým sa mu šťastne podarilo uviesť tohto mimoriadneho brnianskeho básnika, autora pohnutého osudu a jedného z najväčších talentov novodobej českej poézie do najširšieho čitateľského povedomia. Kniha okrem toho prináša akosi mimochodom aj svedectvo o tragédii českých spoločenských a kultúrnych dejín 20. storočia,“ uviedli členovia poroty.

Cenu čitateľov, o ktorej rozhodla verejnosť, získala dvojica Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora za knihu Lumpové a beránci. V novej kategórii Magnesia blog roku triumfovala Marie Doležalová. O víťazke i o nomináciách rozhodla porota v zložení Pavel Mandys, Petra Soukupová a Emil Hakl. V prozaickej kategórii zabodoval Petr Stančík s dielom Mlýn na mumie, ktoré vydalo nakladateľstvo Martina Reinera. Literu za poéziu získala Olga Stehlíková za knihu Týdny a Literu za nakladateľský čin udelili Eve Semotanovej, Jiřímu Cajthamlovi a kolektívu autorov za Akademický atlas českých dějin. Za najlepšiu prekladovú knihu vyhlásili dielo Jen jestli si nevymejšlíš už zosnulého amerického spisovateľa Shela Silversteina. Z angličtiny ho preložili Lukáš Novák, Stanislav Rubáš a Zuzana Šťastná. V kategórii kníh pre deti a mládež zvíťazili Ondřej Horák a Jiří Franta s publikáciou Proč obrazy nepotřebují názvy. Zdeněk Hojda a kolektív autorov a ich kniha Heřman Jakub Černín na cestě za Alpy a Pyreneje uspeli v kategórii literatúry faktu. Cenu pre objav roku získal Matěj Hořava za knihu Pálenka.

Prehľad víťazov a víťaziek cien Magnesia Litera 2015:

Magnesia Litera – Kniha roku: Martin Reiner: Básník – Román o Ivanu Blatném
Litera za prózu: Petr Stančík – Mlýn na mumie
Litera za poéziu: Olga Stehlíková – Týdny
Litera za nakladateľský čin: Eva Semotanová, Jiří Cajthaml a kolektív autorov – Akademický atlas českých dějin
Litera za prekladovú knihu: Shel Silverstein – Jen jestli si nevymejšlíš (z angličtiny preložili Lukáš Novák, Stanislav Rubáš a Zuzana Šťastná)
Litera za knihu pre deti a mládež: Ondřej Horák, Jiří Franta – Proč obrazy nepotřebují názvy
Litera za literatúru faktu: Zdeněk Hojda a kolektív autorov – Heřman Jakub Černín na cestě za Alpy a Pyreneje
Litera pre objav roku: Matěj Hořava – Pálenka
Cena čitateľov: Markéta Šichtařová, Vladimír Pikora – Lumpové a beránci
Magnesia blog roku: Marie Doležalová – Kafe a cigárko

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Magnesia Litera #Básník - Román o Ivanu Blatném