Kriminálne pozadie obchodu s umením v rukách Daniela Silvu

Daniel Silva oboznamuje čitateľa s búrlivým životom maliara Caravaggia, ale aj s fungovaním nelegálneho obchodu s umením.

11.05.2015 16:00
debata

„Chcel som písať o stratenom Caravaggiovi už pred niekoľkými rokmi a teraz prišla príležitosť, že príbeh zapadol do série mojich kníh. Je to viac ako len krásny oltárny obraz. Je to jedna z posledných prác umelca, ktorý po sebe zanechal menej ako sto obrazov,“ hovorí o podnete napísať knihu Prípad Caravaggio na svojej webovej stránke Daniel Silva.

Uznávaný autor špionážnych románov a jeden z najpredávanejších amerických spisovateľov Daniel Silva vyráža v knihe Prípad Caravaggio s najväčším talentom izraelskej spravodajskej služby a uznávaným reštaurátorom po stopách dávno strateného oltárneho obrazu talianskeho barokového maliara Caravaggia. Čitateľovi sa naskytá pohľad do temného zákulisia nelegálneho obchodu s umením, ktorý Silva okorenil značnou dávkou konšpiračných teórií.

Tajomný Caravaggio

Overený hrdina Silvových románov Gabriel Allon sa venuje v Benátkach reštaurovaniu Veroneseho obrazu, keď sa zrazu vo dverách Kostola svätého Sebastiána objaví generál Ferrari z Umeleckého komanda – taliansky útvar na ochranu kultúrneho dedičstva. Požiada Gabriela o pomoc pri vyšetrovaní vraždy Jacka Bradshawa. Hlavným podozrivým je londýnsky obchodník s umením a Allonov priateľ Julian Isherwood, ktorý našiel mŕtvolu a celkom nevinne sa dostal do problémov. Gabriel Allon nemá na výber. Chce Isherwoodovi pomôcť, preto s Ferrariho návrhom pracovať na prípade súhlasí.

Daniel Silva

Daniel Silva oboznamuje čitateľa s búrlivým životom maliara Caravaggia, ale aj s fungovaním nelegálneho obchodu s umením, a zachádza až k tajným informáciám, ktoré vyvolávajú množstvo otázok a pochybností. Počas vyšetrovania na povrch vychádzajú nové skutočnosti a prípad naberá celkom iný smer. „V spravodajských kruhoch ani v bežnom živote sa nikdy nedá vyhnúť ľuďom, ktorí nemajú práve najčistejšie ruky. Najlepším spôsobom, ako chytiť teroristu, je využiť iného teroristu ako zdroj informácií. To zrejme platí aj o zlodejoch,“ uvažuje v knihe Prípad Caravaggio Gabriel Allon, ktorý pri pátraní využíva aj svoje styky s pochybnými obchodníkmi. V knihe Prípad Caravaggio však nezostane len pri umení a ani pri jednej vražde.

Presvedčivý Silva

„Vždy som bol fascinovaný a nahnevaný zároveň, keď zlodeji ušli s niektorými z najkrajších obrazov, aké boli kedy vytvorené. Myslím, že rokmi sa vyvinula tendencia odmietať umeleckú kriminalitu ako niečo romantické či druh džentlmenskej hry. Pravda je, že čierny obchod s umením je veľký biznis,“ hovorí Silva. Pri písaní využil svoje novinárske kontakty, radil sa s dôstojníkmi americkej a izraelskej spravodajskej služby a s politikmi, čo dáva románu autentickú atmosféru.

Čitateľ sústredene sleduje vývin prípadu Caravaggio, ktorý ponúka pútavú a dynamickú naháňačku po tajných kupcoch vzácnych nepredajných obrazov. Prekvapujúci vývoj udalostí, zvraty a hľadanie nových riešení udržujú čitateľa v napätí. A aj vďaka geopolitickým aktuálnym kontextom je triler Prípad Caravaggio knihou, ktorá poteší nielen milovníkov konšpiračných teórií.

Hodnotenie Pravdy

4 hviezdičky z 5

  • Daniel Silva: Prípad Caravaggio, Slovenský spisovateľ, 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Silva #Prípad Caravaggio