Jo Nesbø a Harry Hole vyčíňajú v Thajsku - trochu vláčne

V prekladoch sa knihy obľúbeného nórskeho spisovateľa dostávajú k čitateľom v rôznom poradí, len nie tak, ako ich autor písal. Kým je Jo Nesbø slovenským čitateľom dobre známy vďaka svojim novším románom ako Snehuliak, Pancierové srdce či Polícia, jeho druhá kniha s detektívom Harrym Holem s názvom Šváby sa dočkala slovenského prekladu len prednedávnom, keď vyšla vo vydavateľstve Ikar v preklade Nesbøvho dvorného prekladateľa Jozefa Zelizňáka.

05.06.2015 09:04
jo nesbo, spisovatel, autogramiada Foto: ,
Šváby sú druhým príbehom Jo Nesbøa s detektívom Harrym Holem.
debata

Harry Hole v meste anjelov

Mesto anjelov a centrum sexuálnej turistiky Bangkok sa stáva na čas pôsobiskom svojrázneho detektíva Harryho Holeho. Z jeho opileckého bdenia v Nórsku ho vypudil exkluzívny prípad vraždy nórskeho veľvyslanca v Thajsku. Bez nároku na dlhé premýšľanie, no pod podmienkou, že bude môcť otvoriť vyšetrovanie znásilnenia svojej sestry, odlieta do Bangkoku bez toho, aby si kládol otázku, prečo si pre taký dôležitý prípad vybrali práve jeho.

Jo Nesbø v Šváboch často odkazuje na udalosti zo Sidney z knihy Netopierí muž. Dokonca sa trochu opakuje priebeh, akým spôsobom sa detektív dostáva k prípadu. Policajní kolegovia v cudzej krajine ho berú skôr ako pozorovateľa a svoju pozíciu a vážnosť si musí vybojovať, v čom mu pomáha jeho zmysel pre detaily a bystré uvažovanie. Vyšetrovanie mu však komplikuje fakt, že nepozná odpoveď na zásadnú otázku – komu skutočne môže dôverovať v krajine, kde úplatky sú pre policajtov takmer regulárnou súčasťou ich platu.

Majster severskej krimi hrá s čitateľom férovú partiu. Ponúka mu indície a necháva ho podľahnúť svojim tušeniam a intuícii. Tipov, kto je vrahom, sa počas čítania objaví niekoľko. Čaro odhalenia celej, oveľa komplikovanejšej, hry skutočného vraha však autor tají do poslednej chvíle, ktorú si potom evidentne užíva.

Umiernený Nesbø

Jo Nesbo - Šváby. Foto: Ikar
Jo Nesbo, Šváby Jo Nesbo - Šváby.

Severské kriminálky Jo Nesbøa sú známe živými násilnými scénami, ktoré sú charakteristické pre Nesbøvu tvorbu. Vo svojom druhom dobrodružstve s Harrym Holem je však umiernenejší, hoci odviazanejší ako v prípade knihy Netopierí muž. K akčnejším scénam a napätiu, ktoré pripúta čitateľa ku knihe, však prechádza po dlhej a vláčnej ceste oboznamovania sa s prostredím, so vzťahmi a súvislosťami. Aj samotný autor priznal, že jeho prvé dva romány Netopierí muž a Šváby predstavovali akúsi štartovaciu métu, čo prirovnal k rozohrávaniu sa gitaristu pred koncertom.

Dokonalé opisy pôsobiace na zmysly čitateľa, kúsok konšpirácií, pričom autor otvára aj témy detskej pornografie a finančných politických machinácií, ale najmä jeho precíznosť v detailoch, ktoré čitateľ nevedome prehliada, aby ho mohol Harry Hole v závere prekvapiť, robia z románu Šváby napínavú kriminálnu naháňačku.

Hodnotenie Pravdy:

4 hviezdičky z 5

Jo Nesbø: Šváby, Ikar, 2015 / preklad Jozef Zelizňák

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Ikar #Harry Hole #Šváby #Jo Nesbø