Thomas Piketty: Economics of Inequality (Ekonomika nerovností)

Problematikou ekonomických vzťahov vo svetovom meradle sa francúzsky ekonóm Thomas Piketty začal zaoberať už v 90. rokoch minulého storočia. Prvú väčšiu prácu, venovanú tejto téme, s názvom L'Économie des inégalités (Ekonomika nerovností) napísal v roku 1997.

06.08.2015 05:16
debata
Economics of Inequality  (Ekonomika nerovností) Foto: The Belknap Press of Harvard University Press, 2015
Thomas Piketty: Economics of Inequality (Ekonomika nerovností) Economics of Inequality (Ekonomika nerovností)

Súčasný Pikettyho bestseller Kapitál v 21. storočí vyvolal záujem aj o staršie autorove práce, preto sa vydavateľstvo americkej Harvardovej univerzity rozhodlo preložiť túto staršiu autorovu štúdiu. Kniha Economics of Inequality (anglický preklad – Arthur Goldhammer) vyšla v týchto dňoch.

V neveľkej práci Piketty skúmal základný vzťah medzi cenou práce a kapitálom, ktorý sa neskôr stal hlavnou myšlienkovou osou v jeho diele Kapitál v 21. storočí. Vo svojej knihe Ekonomika nerovnosti autor analyzuje mechanizmy distribúcie bohatstva a podstatu segregácie ľudského kapitálu. Nerovnosťou sa zaoberal aj v iných štúdiách, v ktorých skúmal, ako sa nerovnosť v školách, teda ich rôzna úroveň, prejavuje na rozdieloch v mzdách. Thomas Piketty kritizuje ekonomického nobelistu Simona Kuznetsa (1991 – 1985), ktorý tvrdil, že v súlade s rozvojom kapitalizmu sa budú prirodzene znižovať rozdiely medzi príjmami jednotlivých skupín obyvateľstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Thomas Piketty #Economics of Inequality #Ekonomika nerovností