Umberto Eco, Carlo Maria Martini: V čo verí ten, kto neverí?

Na začiatku roka 1995 navrhol časopis Liberal kardinálovi Martinimu a Umbertovi Ecovi, aby spolu začali viesť dialóg.

21.09.2015 05:00
debata

Otvorené listy, ktoré si tieto dve osobnosti napísali, vyšli následne knižne. Kniha má osem kapitol, v ktorých Eco a Martini diskutujú o témach, ako je náboženstvo, viera, interrupcie, apokalypsa, postavenie žien v cirkvi, etika mimo boha, násilie a netolerancia. Titul odkazuje na „vieru tých, ktorí neveria v boha alebo náboženské dogmy“.

Umberto Eco, Carlo Maria Martini: V čo verí ten, kto neverí?

Kardinál Carlo Maria Martini (1926–2012), jezuita a bývalý milánsky arcibiskup, bol roky známy svojimi liberálnymi postojmi v rámci najvyšších vatikánskych kruhov – často sa zasadzoval za otvorenosť v takých pre cirkev kritických otázkach, ako je celibát, homosexualita či používanie kondómov v boji proti AIDS. Umberto Eco (1932), známy románopisec a akademik, sa považuje za agnostika a cirkev opustil ako 22-ročný. Nie je však ostro vyhranený proti viere či náboženstvu.

„Listy vyjadrujú veľkú dilemu našich čias: oslobodili sme sa od dogiem, v mnohom aj od náboženstva a jeho blízkeho príbuzného, komunizmu 20. storočia, aby sme sa ocitli bez morálnej kotvy v oceáne globálnej kapitalistickej chamtivosti. Stojíme na konci, ako píše Eco, ideológie i solidarity,“ napísali o knižke americké L.A. Times.

V origináli In cosa crede chi non crede? Bompiani 1996.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Umberto Eco #Carlo Maria Martini: V čo verí ten #kto neverí?