Rowlingová prichádza so svojou treťou detektívkou

Detektívne príbehy o vojnovom veteránovi a súkromnom očku Cormoranovi Strikeovi a jeho pôvabnej asistentke Robin Ellacottovej sa dočkajú, po knihách Volanie kukučky a Hodvábnik, druhého pokračovania.

22.10.2015 16:00
J.K. Rowling Foto:
J. K. Rowling vydáva už tretiu detektívku.
debata

Je to zároveň aj tretia kniha J. K. Rowlingovej, ktorú napísala pod pseudonymom Robert Galbraith. Kým v Británii sa kniha dostala do obchodov už včera, na Slovensku vyjde v nakladateľstve Plus na jar budúceho roka.

Kniha nesie v angličtine názov Career Of Evil, pričom sa spisovateľka pri jeho tvorbe inšpirovala rovnomennou pesničkou americkej skupiny zo sedemdesiatych rokov Blue Öyster Cult, ku ktorej slová napísala Patti Smith. Cormoranovi Strikeovi sa tentoraz prípad dostáva viac po kožu. Robin dostane zvláštny balíček, v ktorom sa nachádzajú časti ženskej nohy, čo detektív považuje za útok na svoju osobu. Medzi hlavných podozrivých hneď zaradí tri osoby zo svojej minulosti.

V roku 2013 sa objavil na pultoch obchodov debut spisovateľa Roberta Galbraitha Volanie kukučky. Vtedy ešte nikto netušil, že pod pseudonymom sa skrýva slávna autorka série kníh o čarodejníkovi Harrym Potterovi J. K. Rowlingová. Tým, že presedlala na celkom iný žáner, chcela zistiť, či jej detektívky budú mať úspech aj v prípade, že ponesú meno neznámeho autora. A úspech sa dostavil, hoci bol napokon proti vôli spisovateľky prezradený. Po dvoch rokoch od svojho detektívneho debutu sa Rowlingová po prvý raz predstaví ako Robert Galbraith v rozhovore pre BBC Radio 2 v programe Simon Mayo Drivetime už 2. novembra.

Začiatkom tohto roka spisovateľka vyhlásila, že séria detektívok s Cormoranom Strikeom by sa celkovo mohla dočkať až siedmich kníh. Televízia BBC tiež plánuje nakrútiť seriálové adaptácie týchto príbehov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #J.K. Rowlingová #Career Of Evil