Heinrich Heine: Piesne a vzdychy

Zbierka básní klasického nemeckého lyrika. "Všetko sa mu akoby automaticky premieňa na verše, ktoré plynú prirodzene a bezprostredne sa prihovárajú čitateľovi... bol nielen bytostným lyrikom, ale aj prenikavým mysliteľom, ktorý vládol parádnym štýlom, s akým sa stretávame iba veľmi zriedkakedy," píše o Heinem básnik a prekladateľ Ladislav Šimon.

20.11.2015 05:00
debata
Heinrich Heine: Piesne a vzdychy
Heinrich Heine Piesne a vzdychy Heinrich Heine: Piesne a vzdychy

Heinrich Heine (1797–1856), syn židovského obchodníka a popredný nemecký básnik romantik, je za hranicami Nemecka zrejme najznámejší ako autor veršov, zhudobnených v hudobnej forme „lieder“ skladateľmi ako Robert Schumann čí Franz Schubert. Jeho neskoršie básne sa vyznačovali prenikavými satirickým vtipom a iróniou. Je považovaný sa predstaviteľa hnutia dobovej revolty Mladé Nemecko. Radikálne politické názory, ktoré Heine kládol na papier, viedli k boju s úradnou cenzúrou, napokon poslednú časť svojho života strávil v Paríži.

„Heine je najzábavnejší nemecký klasik. Má prednosti geniálneho novinára a všetky cnosti nasrdeného humoristu. Je to veľký lyrik. S celým rozprávkovým leskom a snovým životom romantiky zostal najvtipnejším realistom nemeckej literatúry,“ napísal o ňom rakúsky spisovateľ a esejista Hermann Kersten.

Básne vybral a preložil Ladislav Šimon.

Literárna nadácia Studňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Heinrich Heine #Piesne a vzdychy