Kateřina Tučková: Žítkovské bohyne

Žítkovské bohyne boli vychýrené veštkyne, liečiteľky, ale aj zaklínačky, ktorých povesť si doteraz pamätá mnoho ľudí od Záhoria až po Žilinu, pričom ich povesť siahala až do Viedne.

09.11.2015 05:00
debata
Kateřina Tučková: Žítkovské bohyne Foto: TATRAN
Kateřina Tučková Žítkovské bohyne Kateřina Tučková: Žítkovské bohyne

Vedeli pričarovať lásku vytúženej osoby, ale aj rozohnať divokú búrku. Ľudia ich nazývali bohyňami a ich umenie bohovaním. Umenie, pre ktoré sa v 21. storočí už nenašlo miesto. Dnes už kultový román z česko-slovenského pohraničia Bielych Karpát od českej autorky vyšiel pred tromi rokmi a doteraz sa ho predalo viac ako 90-tisíc výtlačkov. Česká spisovateľka a kunsthistorička Kateřina Tučková (1980) získala za knihu literárnu cenu Josefa Škvoreckého.

„Táto kniha je inšpirovaná osudmi skutočných žítkovských žien, ale nie všetko sa zhoduje so skutočnosťou. Z úcty k týmto ženám a predovšetkým k ich rodinám, ktoré doteraz žijú na Žítkovej, v Starom Hrozenkove a v Drietome, som sa rozhodla použiť pravé mená len v niektorých prípadoch,“ naznačuje Tučková podiel skutočnosti a fikcie vo svojej knihe. Rod žien z kopaničiarskej obce Žítková prežil procesy s čarodejnicami v 17. storočí, útlak cirkví i súdy počas 19. storočia i dobu protektorátnej totality, ale nakoniec ho zdevastoval komunistický režim, píše o knižke wikipedia.cz.

V origináli Žítkovské bohyně, Host 2012. Preložila Eva Melichárková.

Tatran

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Žítkovské bohyne #Kateřina Tučková