Roberto Saviano: ZeroZeroZero

Múka 000 je tá najjemnejšia a najbelšia. Tromi nulami označujú obchodníci s drogami najčistejší kokaín najvyššej kvality, aký existuje na trhu. A je to aj názov nezabudnuteľného prieskumu, ktorý ukazuje, ako kokaínový trh vťahuje do svojej ponurej ekonomiky celučičký svet a vnucuje svoje vlastné nebezpečné pravidlá a morálne kódexy svojim súkromným vojskám a prostredníctvom nich nám všetkým.

06.12.2015 05:10
debata (1)
Roberto Saviano: ZeroZeroZero Foto: TATRAN
Roberto Saviano ZeroZeroZero Roberto Saviano: ZeroZeroZero

Savianova predošlá knižka Gomora, strhujúci opis neapolskej mafie, camorry, bola celosvetovou vydavateľskou senzáciou. Jeho kniha tak zasiahla camorru do živého, že sa Savianovi vyhráža smrťou, preto už sedem rokov žije s dvadsaťštyri­hodinovou policajnou ochranou. Za ten čas sa zblížil s kriminalistickým prostredím. Polícia mu poskytla informácie a prístup k zdrojom a dala sa ním viesť v úvahách a taktikách. On, naopak, využil tento výnimočný zdroj na napísanie svojej priekopníckej reportáže.

Výsledkom je skutočne ohromujúca a znepokojujúca syntéza intímneho literárneho rozprávania a geopolitickej analýzy jednej z najmocnejších temných síl globálnej ekonomiky.

Novinár a spisovateľ Roberto Saviano (1979) vo svojej knihe načrtol rozdelenie moci na kokaínovom trhu od Kolumbie po Mexiko a opísal, ako juhoamerické kartely a gangy pouzatvárali dohody najprv s talianskymi zločineckými organizáciami, potom s Rusmi, Afričanmi a inými. Na jednej strane ukázal, ako ohromne vzrástla sofistikovanosť a diverzifikácia týchto kriminálnych skupín, keď svoje aktivity premietli do mnohých iných výrobkov a na iné trhy. Na strane druhej odhaľuje hrozbu násilia, ktoré utvrdzuje ich moc a je čím ďalej tým nebezpečnejšie.

V talianskom origináli Zero Zero Zero (Feltrinelli Editore, 2013). Preložila Eva Melichárková.

Tatran

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Roberto Saviano #ZeroZeroZero